LEPE ZA LJUDE, OTROVNE ZA KUCE I MACE

09.06.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1594 | Autor: | 0

Ako u kući imate psa ili mačku, nemojte gajiti aloju, dracenu, bršljan, krasulu, filadendron, difenbahiju...Volimo biljke u kući jer unose zelenilo i svežinu i vraćaju nam ljubav lepotom. Ali, možda ćete se začuditi kad saznate koliko otrovnog bilja držimo u kućama.
Pojedine biljake koje ćemo navesti nisu toksične samo za kućne ljubimce, ali ponekad je važna veličina - a tela kućnih ljubimaca najčešće su mala, pa im nekoliko prožvakanih listova može naneti štetu. Pogledajmo od kojih im može pozliti, a od kojih šteta može biti i fatalna!

1. Aloa
Za pse i mačke može biti otrovna. Zavisno od količine koju su pojeli, kod njih izaziva povraćanje, depresiju, dijareju i drhtavicu.

2. Ljiljani
Pas vam neće skočiti na sto, pa je prilično siguran, ali mačka - ona se može otrovati i to nasmrt ako pojede tek jedan ili dva lista ljiljana!

3. Dracena
Toksične su za pse kao i za mačke. Saponin koji se nalazi u njihovim listovima agresivna je hemikalija koja će, kada je progutaju, izazvati povraćanje (čak sa tragovima krvi), a među blažim posledicama su gubitak apetita, depresija i pojačano lučenje pljuvačke. Kod mačaka koje su pojele listove dracene mogu se pojaviti i proširene zenice.

4. Zlatna puzavaca
List ove penjačice kod maca i pasa, ako ga pojedu, izaziva iritaciju usne šupljine, pa i oticanje, prekomerno lučenje pljuvačke, teškoće sa gutanjem i povraćanje.

5. Bršljan
Otrovan je i za pse i za mace, ali retko koji pas će mu se približiti. Simptomi trovanja (kod mačaka bez botaničkog predznanja) sežu od lakših disajnih smetnji i osipa do ozbiljnih problema, kao što su paraliza i koma.

6. Krasula
Kod životinja kao što su psi i mačke može da izazove probleme od povraćanja do usporenog rada srca. Drugi toksičan, ali teže primetan simptom žvakanja ovog bilja je depresija.

7. Filadendron
Ako vidite da ljubimci grickaju list ili stabljiku, sprečite ih odmah. Filadendron će izazvati ružne iritacije usne šupljine, jezika i usana, slinjenje, povraćanje, i onemogućiti gutanje.

8. Difenbahija
Ova biljka ima otrovan sok dovoljno snažan da i sami pripazite dok rukujete sa njom - stavite rukavice čak i prilikom skidanja suvih listova i prašine sa ove biljke. Nakon što je dotaknete, radije operite ruke i čuvajte je dalje od dece, pasa i mačaka. Uz simptome trovanja, kakve izaziva filadendron, difenbahija može da dovede i do probavnih smetnji i grčeva.

9. Zamija
Videli ste je hiljadu puta, omiljena je u bankama i čekaonicama (odakle je istisnula filadendrone koji su tim prostorima vladali ranijih decenija). Zamija ne traži puno svetla ni vode, ali svaki deo ove biljke za vaše ljubimce je otrovan. Ipak, neće izazvati više od povraćanja i dijareje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem