ŠTA DA RADITE AKO U DVORIŠTU ZATEKNETE ROJ PČELA? POZOVITE SOS ZA PČELE!

13.06.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1121 | Autor: | 0

SOS služba, koju predvodi pčelar Slađan Simonović, ovih dana prima i do sto poziva dnevno od građana kojima su se pčele uselile u stan, roletnu, na terasu ili na tavan


Po gruboj statistici, u Beogradu živi oko pet hiljada pčelinjih zajednica koje nisu pod kontrolom pčelara! SOS služba, koju predvodi pčelar Slađan Simonović, ovih dana prima i do sto poziva dnevno od građana kojima su se pčele uselile u stan, roletnu, na terasu ili na tavan.

Slađan Simonović bavi se pčelarstvom već dvadeset pet godina. Ideju za osnivanje SOS tima za spasavanje pčela dobio je pre osam godina. Kao tadašnji predsednik Beogradskog udruženja pčelara, Slađan je želeo da pokuša da reši problem takozvanih “odbeglih rojeva”, koje u Beogradu niko nije zbrinjavao.
- Pre desetak godina, kada sam bio predsednik Beogradskog udruženja pčelara, video sam problem pčela u gradu, urbanih pčela koje žive nezaštićeno, koje građani uništavaju. Došao sam na ideju da spremim jednu ekipu koja će moći da te pčele spasava i da ih smesti u košnice - rekao je Simonović.
Do sada je tim koji se sastoji od deset pčelara registrovao oko 1.700 mesta na kojima su se pčele pojavile, sa preciznim podacima o ulici, opštini i onome koji ih je prijavio. Po gruboj statistici, u Beogradu živi oko 5.000 pčelinjih zajednica koje nisu pod kontrolom pčelara. One su se same smestile, razmnožavaju se i same obezbeđuju hranu.

Najviše posla imaju u aprilu, maju i junu. Tada, kaže Slađan, primaju i do sto poziva dnevno.
- Pčele su ugrožena vrsta. Pozovite, doći će ekipa, skinuće roj pčela. Oslobodiće taj prostor gde su se pčele pojavile, da građani ne strahuju od uboda ili nečeg drugog - dodao je Slađan.

- Čudna je ljubav koja se rodi između čoveka i pčela. Kad čovek dobije pčelu da je gaji, on dobije i slobodu, zdravlje i radost koju pčela i pčelarstvo donose. U pčelarstvu nema velikog profita, ali dovoljno da se živi i opstane. Nama pčelarima ostaje i slobodnog vremena da se posvetimo sebi. Velika je filozofija “šta sve pčela nudi čoveku”, dovoljno je samo da pogledate da čovečanstvo zavisi od jednog insekta, a to je velika stvar. Ja ih gajim, dajem im svoju ljubav i one mi uzvraćaju ljubavlju i zdravljem. Evo, sa svojih 57 godina nemam nikakvih prehlada i drugih zdravstvenih problema koje ima skoro svaki čovek. Sve to zahvaljujući energiji koju mi daju - kaže Slađan.
I to nije sve.
- Nije reč samo o medu, već pre svega o boravku sa njima. Udisanje njihovih isparenja koje emituju veoma je zdravo, a u svetu je sve više komora za inhalacije u preventivi raznih bolesti. Pčelinji ubod je dragocen, a njen otrov je najskuplji deo onoga što pčela može da proizvede. Osim meda, ona nam daje i polenov prah, propolis, mleč, pergu, sve ono što je kvalitetno i što doprinosi zdravlju - objašnjava ovaj ugledni pčelar.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem