KO SVE TREBA DA IZBEGAVA SPANAĆ, CRNI LUK, ZELENU SALATU...

15.06.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 822 | Autor: | 0

Ako patite od bolesti želuca i creva, pijete lekove protiv visokog krvnog pritiska, zgrušavanja krvi i za regulaciju glukoze, obratite pažnju!Prolećni zeleniš bi s oprezom trebalo da koriste oni koji pate od bolesti želuca i creva, kao i oni koji piju lekove protiv visokog krvnog pritiska, zgrušavanja krvi i za regulaciju glukoze.

Stručnjaci naglašavaju da bi oni koji piju varfarin i acenokumarol trebalo da izbegavaju namirnice koje sadrže mnogo vitamina K:
- Ovaj vitamin direktno blokira dejstvo lekova za zgrušavanje krvi i zato bi zelenu salatu, kupus, brokoli, šparglu, spanać, prokelj, avokado, pomorandže, peršun trebalo jesti umereno - ističu doktori.

S obzirom da zeleno lisnato povrće sadrži dosta kalijuma, oni koji piju lekove za povišen pritisak trebalo bi da ga jedu manje.

- Kalijum iz povrća dospeva u krvotok i može da dostigne visok nivo, ukoliko osoba istovremeno uzima terapiju za hipertenziju. Lekovi za visok prtisak mogu da povećaju nivo ovog minerala - kažu lekari i nastavljaju: - Spanać i crni luk mogu da snize nivo glukoze pa pacijenti sa dijabetesom, koji piju lekove za regulaciju glukoze, trebalo bi češće da mere šećer kada jedu ovo povrće.
- Crni luk može da promeni nivo litijuma u krvi, zbog čega bi pacijenti koji piju ovaj lek trebalo da izbegavaju luk - upućuju doktori.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem