ŠTA BI TREBALO DA JEDETE AKO SE PREVIŠE ZNOJITE

21.06.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1052 | Autor: | 0

Uz manji unos alkohola i kofeina i više vitamina B smanjuje stres koji dovodi do pojačanog znojenja


Vitamin B reguliše hormone i kontroliše nivo stresa. Kada se znojimo, često smo nervozni zbog vidljivog znoja i ‘fleka’ koje se stvaraju na odeći. Tada se još više povećava temperatura našeg tela, postajemo anksiozni i podložni stresu. Sve to vodi do pojačanog znojenja - objašnjavaju nutricionisti.
Vitamin B u tome ima ključnu ulogu jer povezuje endokrini i nervni sistem koji imaju važnu ulogu u reakciji na stres. Kada smo pod stresom, hormoni rade pojačano. Nekoliko studija pokazalo je da vitamini B6, B9 i B12 pomažu u regulisanju nivoa stresa.

Magnezijum je takođe „borac” protiv pojačanog znojenja jer ako nemamo dovoljno magnezijuma i kalcijuma, nervi ne mogu da kontrolišu otvaranje i zatvaranje pora kroz koje izlazi znoj. Magnezijum pomaže da se organizam navikne na dnevni stres.

- Kada se znojimo, gubimo dosta magnezijuma, što uslovljava pojačano znojenje, i potrebno ga je nadoknaditi. Jedite tamnozeleno povrće, orahe i semenke, kako biste nadoknadili magenzijum, a jaja na oko i pivski kvasac da unesete vitamin B. Oni su dobri za nervni sistem i pomažu vam u regulaciji znojenja - ističu stručnjaci.

Ženama u menopauzi preporučuje se biljka šisandra, koja reguliše noćno znojenje i valunge.
Jedite voće i povrće za užinu. Uživajte u lubenici, grožđu, dinji, ali i u krastavcima, celeru i rotkvicama.
Ne potcenjujte moć žalfije. Ona je prirodan izvor flavonoida i polifenola i zbog toga je moćno antioksidantno i antibakterijsko sredstvo.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem