ŽIVOT SA MULTIPLOM SKLEROZOM: KAD SHVATITE DA NISU ŠTIKLE PROBLEM

16.07.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 866 | Autor: | 0

Kada je Danijela Popović Kenig prvi put primetila da je noge „ne slušaju”, šta joj je palo teže od teške dijagnoze i koji je njen savet za ljude koji se bore sa istim i sličnim tegobama


Kada je Danijela Popović Kenig prvi put primetila da je noge „ne slušaju”, šta joj je palo teže od teške dijagnoze i koji je njen savet za ljude koji se bore sa istim i sličnim tegobama.

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, oko devet hiljada obolelih od multiple skleroze, jedna od obolelih je Danijela Popović Kenig (49), koja se već sedmu godinu nosi sa dijagnozom primarno progresivne multiple skleroze. Njenu ispovest prenosimo u celosti:
- Te, 2012. godine, imam firmu, u kojoj radim sa mužem, ćerka je u drugom razredu srednje, ja u najboljim godinama - na pragu četrdesetih. Sve stižem - i posao i kuća, i briga oko roditelja, usput rešavam i ćerkine srednjoškolske zavrzlame. Reklo bi se: užurbana svakodnevica života u najlepšem delu grada - Zemunu. Te godine ipak mi se desilo da padnem niz stepenice, nakon čega, naravno, prebacite sebi da ne smete da žurite, a i te štikle što nosite nisu više za vaše godine ili kilažu.

Multipla skleroza je bolest mimikrija. Može da se preobuče u bilo koju, što je čini ponekad neuhvatljivom i teškom za dijagnozu. Čak deset godina pre zvanične dijagnoze, te 2002, iznenada mi se na neko vreme oduzela leva ruka tokom vožnje. Dva dana nakon toga, osećala sam da me ruka ne sluša u potpunosti. Svaki virus je trajao mnogo duže sa pratećim temperaturama, što opet vidite samo kao znak oslabljenog imuniteta. Godine 2011. preležala sam ovčje boginje, od kojih je oporavak, u mom slučaju, jako dugo trajao. U toj deceniji dešavalo se da mi se često ukoči vrat (što sam pripisivala promaji i neugodnom spavanju) ili da mi se zamagli vid (što je takođe prateća manifestacija sindroma Hašimota koji imam). Dakle, telo je slalo signale koje sam ja pripisivala pogrešnim uzročnicima. U proleće i leto 2012. desilo mi se da padnem tri puta, sama od sebe što kažu, na ravnom ili niz dva stepenika, dok me jedan pad u zemunskom parku nije uputio na dublje razmišljanje.

Tada mi se upalila lampica da nešto ipak nije u redu i krenuo je pohod po lekarima: prvo lekar opšte prakse pa neurolog. Nakon mesec i po potrage, magnetna rezonanca je uhvatila zamaskiranog uzročnika. Primarna MS, zvonilo mi je tog dana u glavi kada sam izašla iz ordinacije. Gde sad? Šta me čeka?, pitala sam se.
Iako je magnetna rezonanca upućivala na multiplu sklerozu, tek je analiza likvora pokazala pravu dijagnozu.

Moj oblik multiple skleroze je onaj koji stalno pomalo napreduje, sa kratkim razdobljima poboljšanja ili stabilizacije. I sa tim živim. Naučila sam da po svom ponašanju prepoznam kada treba da usporim. Čim krenem da osećam tremor u mišićima, blokadu u donjem delu kičme ili problem sa vidom - to je alarm da treba da prilegnem i da ne preduzimam nikakve fizičke aktivnosti. Šetnja ili razgovor su uvek dobra terapija za takvo stanje. Ono nekad traje dan, nekad više.

Kada imate MS, najgora usluga koju možete sebi da učinite jeste da živite u strahu od sledeće manifestacije bolesti. Njoj se na put jedino može stati osluškivanjem svog tela i ponašanjem kojim se trenutna pojava svodi na minimum.
Najveća frustracija bili su mi odlasci na lekarske komisije radi produžetka bolovanja. Trudila sam se da zadržim svoju firmu, međutim, zbog bolesti smanjio se i obim posla, pa sam na kraju otišla u invalidsku penziju. E, to mi je palo teže nego dijagnoza onog dana u lekarskoj ordinaciji. Kad ste ceo život u pokretu, invalidska penzija je kao smrtna presuda.
Ali onda sam shvatila da se nenadano otvorio prostor za neke novi stvari koje su svih ovih godina prolazile pored mene ili sam ih radila automatski, bez istinskog uživanja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem