PRIČA ČITAOCA: KAO DA NISAM IMAO TUMOR NA DEBELOM CREVU I METASTAZE NA PLUĆIMA

22.07.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 5304 | Autor: | 0

Vladan Gligorić iz Loznice, uprkos teškim dijagnozama, toliko je bio siguran u svoje izlečenje da je još pre prve operacije napisao knjigu o svojoj pobedi
Vladan Gligorić (41) iz Loznice, pre pet godina saznao je da boluje od raka debelog creva i odmah je rešio da savlada bolest. Toliko je bio siguran u svoje izlečenje da je još pre prve operacije napisao knjigu o svojoj pobedi i dao joj, pre operacija i početka lečenja, naslov Kako sam pobedio rak.

Gligorić priča da se nije osećao dobro, a onda je saznao da boluje od raka debelog creva. Posle pregleda na VMA, saznao je i da je bolest zloćudna, u metastazi, da je stigla do pluća, tako da se borio sa dva raka istovremeno.
- Kasno sam otišao na prvi pregled, već sam bio izgubio oko petnaest kilograma, bio sam ispijen i stalno umoran. Analiza krvi pokazala je da sam u tom trenutku imao samo oko šezdeset mernih jedinica hemoglobina i ispod dva podeoka gvožđa. Kada sam čuo dijagnozu, bili su mi jasniji i simptomi koji su trajali mesecima pre toga: povremen bol u stomaku, nepravilna i neredovna stolica, umor kao posledica anemije, psihološki poremećaji poput razdražljivosti, možda depresije i naravno uporna nesanica - priča Vladan Gligorić i otkriva kroz šta je sve prošao tokom lečenja.

Kako ste se osećali kada ste saznali koju dijagnozu imate?
- Posle takvih rezultata krvne slike, osoblje laboratorije upozorilo me je da je moguće da imam najteže oboljenje. Proveo sam u našoj maloj bolnici, u našem malom gradu, više od sedam dana. I pored zahteva da me pregledaju na maligna oboljenja, oni ništa nisu otkrili i otpuštaju me sa dijagnozom anemije. Kada sam video da mi prepisani lekovi za gvožđe ne pomažu i kada sam u uputstvu pročitao da lekovi ne deluju u slučaju malignih oboljenja, odlučujem se, i mesec dana kasnije uspevam da odem na pregled kod doktora potpukovnika Saše Perića, odličnog gastroenteorologa. Tada nastavljam lečenje na VMA.
Dr Saša Perić kolonoskopijom utvrđuje da imam rak debelog creva prečnika oko 10 cm, kolon gotovo potpuno neprohodan - C18.
Kada su mi daljim pretragama i analizama na VMA pronašli metastazu na levom plućnom krilu prečnika 30 mm, psihički sam pao, borio sam se sa strahovima, terao pesmizam od sebe. Ali toliko sam bio siguran u svoju pobedu da sam na početku, dok sam imao samo jednu lošu dijagnozu i nikakve garancije, počeo da pišem knjigu Kako sam pobedio rak. Namerno u prošlom vremenu, kao da već jesam. Sa ponosom mogu da vam kažem da je knjiga u pripremi i da uskoro izlazi. Prihod od knjige ide u humanitarne svrhe.

Koliko dugo ste bili na VMA i koju ste terapiju primili?
- Na temeljnim pregledima pre operacije proveo sam mesec dana i još petnaest dana na oporavku od prve operacije stomaka.
Dva meseca nakon prve operacije krećem sa terapijama, i to dve vrste istovremeno. Prošao sam tri ciklusa od četrnaest dana, sa sedam dana odmora između. Nakon šest meseci posle prve operacije otišao sam na operaciju grudi, kada mi je odstranjen jedan režanj levog plućnog krila. Nakon operacije već sam izgledao mnogo bolje, rezultati su bili bolji... Nastavili smo sa još tri ciklusa tableta da bih prošao minimum od šest terapija.

Kako je tekao oporavak? Posle koliko vremena ste se osećali bolje?
- Baš kako mi je i doktor Perić objasnio, rak ima veoma brz metabolizam i uzima svu hranu iz organizma, sastojke iz takozvanih depoa organizma, i zbog toga se gube kilogrami. Na kraju uzima i krv i gvožđe. Tek kada se tumor izvadi, kreće nabolje, tek tada kreće pravi oporavak.
Prilikom prve operacije stomaka izgledao sam očajno i stanje mi je bilo veoma loše. Nakon toga počinje potpuni oporavak, i to uz pravilnu ishranu i redovan san. Dva do tri meseca kasnije izgledao sam gotovo normalno, skoro potpuno zdravo. Mnogi ljudi u mom okruženju nisu ni znali da sam bolestan ili da idem na hemioterapije, jer meni ni kosa nije opala. Imao sam neverovatnu energiju. Toliko sam želeo, verovao u pobedu da je metastaza u plućima prosto nestala. Šest meseci posle druge operacije grudi, na ponovljenoj analizi, utvrđeno je da se rak, kako kažu doktori, sasušio, da je samo ostavio trag, što se videlo na skeneru.

Šta ste promenili u ishrani kada ste saznali za tešku dijagnozu?
- Po savetu mog doktora jeo sam sve, samo mnogo zdravije, redovnije i raznovrsnije. Koristio sam i ulja, čajeve... Nisam oskudevao ni u crvenom mesu, brašnu, šećeru, pa čak ni cigarete nisam ostavio, mada sam ih smanjio.

Kako danas izgleda Vaš jelovnik?
- Unosim u organizam namirnice različitih boja. Prijaju mi razne salate, prelivi... Ljubitelj sam italijanske kuhinje, tanjir mi ne oskudeva ni u mesu... Svakako sam izbacio nezdrave slatkiše, grickalice, gazirana pića.

Čime jačate imunitet?
- Najčešće koprivom pomešanom sa medom i koštunjavim voćem (bademi, orasi, lešnici, koštice kajsije), svim vrstama sezonskog voća i povrća, brokolijem, spanaćem i raznim dodacima...

Koji je Vaš savet svim obolelim?
- Jedite zdravo i raznovrsno, mislite ispravno, budite zdravi. Rak je izlečiv.

Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem