NAPRAVITE SAMI BALZAM OD GAVEZA

24.07.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1157 | Autor: | 0

Brzo i lako možete da napravite mast od gaveza, efikasnu pomoć kod brojnih tegoba

Brzo i lako možete da napravite mast, efikasnu pomoć kod brojnih tegoba - iščašenja, uganuća, kontuzija, modrica, tvrdih otoka, bolesti mišića i zglobova...
Gavez se koristi i u homeopatiji: kod iščašenja i rana. Mnogi i sami prave balsam-ulje, uz konzistenciju pčelinjeg voska. Balzam od gaveza je oblik bez vode, kod kojeg samo zgusnemo ulje. S obzirom da od gaveza nećemo koristiti ulje, moramo ekstrahovati korisne delove biljke, i to maceracijom u nekom baznom ulju.

SASTOJCI: Koren gaveza, ekstra devičansko maslinovo ulje, pčelinji vosak.

PRIPREMA: Očišćen koren gaveza izrežite na komadiće, sušite nedelju dana i potom ga potopite u ulje. Postoji više načina izrade macerata gaveza. Objasnićemo sporiji ali jednostavniji način - hladnim postupkom. Možete koristiti suncokretovo ili maslinovo ulje. Prosušen koren gaveza potopite u tamno staklenu flašu pet do šest nedelja uz svakodnevno mešanje. Razmera biljke i ulja neka bude 1:9, znači 100 grama gaveza na 900 grama ulja. Na kraju odvojte macerat od taloga, ostavite nekoliko dana da se slegne i dekantirajte još jednom.
Tako ste dobili macerat gaveza, odnosno ulje obogaćeno sastojcima biljke. Kako biste dobili balzam, otopite 10% pčelinjeg voska i 90% vašeg macerata na vodenoj pari, na 70oC. Kad se vosak uz mešanje otopio, sipajte u lončić, pustite da se ohladi i zaklopite ga.

KORIŠĆENJE: Kremu ili mast nanosite na neoštećene delove kože, na bolna i otečena mesta, tri do četiri puta dnevno. Nakon upotrebe potrebno je oprati ruke. Preparati gaveza se ne smeju uzimati oralno. Kod ljudi izaziva niz nuspojava: dijareju, nadutost, promene u cirkulaciji. Preparati gaveza se ne smeju koristiti na oštećenoj koži i otvorenim ranama. Ograničena je i dužina primene, pa se savetuje da se nakon četiri do šest nedelja tretiranja povrede lokalno prekine korišćenje. Mast gaveza ne sme da se koristi tokom trudnoće i dojenja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem