ZAŠTO JE DOBRO DA KOMBINUJETE GROŽĐE I LIMUN

06.08.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 651 | Autor: | 0

Dobro je da sa grožđem jedete limun, šargarepu prelijete uljem. Evo zašto!


Dobro kombinovanje namirnica obezbediće telu dovoljno vitamina i minerala, a stomaku olakšati posao.

Citrusi i gvožđe
Naš organizam lako apsorbuje gvožđe iz namirnica životinjskog porekla, ali ne i ono iz biljaka. Ipak, ukoliko obroke bogate gvožđem dodatno obogatite vitaminom C, blokiraćete dejstvo pitične kiseline. Tako ćete poboljšati apsorpciju ovog dragocenog minerala. Dakle, slobodno koristite limunov sok u pripremi salate od spanaća. Ovako kombinovanje hrane preporučuje većina nutricionista.

Šargarepa i masti
Masnoće su potrebne za apsorpciju pojedinih nutrijenata, poput karotenoida. Njih ima u crvenom, narandžastom i tamnozelenom voću i povrću. To su, pre svega, šargarepa, paradajz, paprike, spanać i brokoli. Istopite salo na stomaku koristeći ovo povrće. Zato, kad god pravite salatu od tih namirnica, obavezno dodajte malo sira ili maslinovog ulja. Ukus brokolija poboljšajte kvalitetnim puterom. Takođe, masnoće su važne i za apsorpciju vitamina (K, E, A i D).

Mleko i oksalati
Spanać, orašasti plodovi, čokolade, čajevi, rabarbara, cvekla i jagode sadrže oksalate. Ove namirice otežavaju apsorpciju kalcijuma u organizmu. Ukoliko ste skloni stvaranju kamena u bubregu, oni vam svakako nisu dobrodošli. Tada ih uzimajte isključivo u dogovoru sa lekarom i nutricionistom, a kombinacije sa mlekom i mlečnim proizvodima olakšavaju njihovu razgradnju. Ukoliko vam pak nedostaje kalcijum, ne savetuje se da ih uzimate zajedno.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem