TAMARA ALEMPIJEVIĆ: KAKO SAM POBEDILA LIMFOM

08.08.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1184 | Autor: | 0

Priča o borbi sa rakom Tamare Alempijević prava je inspiracija za obolele


Pre sedam godina Tamari Alempijević, tada šesnaestogodišnjakinji, postavljena je dijagnoza limfoma. Danas ona je zdrava mlada devojka čija borba sa bolešću inspiriše mnoge.
"Našli smo abnormalne ćelije prilikom biopsije limfne ćelije. Postoje razni oblici limfoma. Vaš se naziva morbus Hočkins. Ovo su reči koji je doktor uputio Tamari Alempijević kada je imala samo šesnaest godina. Danas ima dvadeset i tri i zdrava je, vesela devojka.
- Srce mi je lupalo. Nisam znala šta da mislim, šta da kažem, šta da uradim. Jer šta možeš da učiniš kada ti lekar saopšti dijagnozu koju nedeljama čekaš da čuješ, ali koju najradije ne bi nikada želeo da čuješ? Da mu se zahvališ? - seća se Tamara najtežih dana i nastavlja:
- Pošto sam malo klimala glavom dok me je lekarka uveravala da je limfom oblik raka koji se najefikasnije leči, nisam mogla da se otmem utisku da sam kažnjena zbog nečega što nisam u stanju da pojmim, ali sam se ipak nasmejala i prokomentarisala: ,Šta sad?, Usledilo je objašnjnje na moje pitanje, ali nisam mogla da se usredsredim na njen govor, jer u glavi mi je odzvanjalo još milion pitanja na koje, znam, nema odgovora. Nisam imala pojma kako da saopštim vesti prijateljima, drugovima iz škole i porodici. Ideja da opteretim druge svojim problemima, naročito momka, delovala mi je sebično. Čak mi je palo na pamet i da raskinem s njim i poštedim ga višemesečnih nepotrebnih muka.
Nastupajuće nedelje bile su ispunjene dodatnim mučnim pregledima koji je trebalo da odrede u kojoj fazi je rak, uključujući ultrazvuk, skenere, rendgene, magnetne rezonance i bezbroj vađenja krvi, kao i koštane srži.
- Onda sam počela sa hemioterapijom. Usledile su mučnine, opadanje kose, gojaznost i razne fizičke promene zbog koji sam mislila da me ljudi više neće gledati ni voleti. Prezirala sam sopstvenu površnost zbog takvih misli i odlučno promenila neke stavove - priča naša sagovornica.
Na kraju, nakon četiri ciklusa hemioterapije koji su se protegli na tri i po meseca, i dva ciklusa zračenja od mesec dana, utvrdili su da se rak povukao.

Kako se osećate sada, sedam godina posle dijagnoze?
- Naše stanje zavisi od naših misli. Tačnije, kako želimo da se osećamo tako će nam i biti, što u mom slučaju znači da sam odlično.

Šta Vam kažu lekari na redovnim kontrolama?
- S obzirom da je prošlo već sedam i po godina od izlečenja, više nemam redovne kontrole.

Da li sada praktikujete zdraviji život (fizička aktivnost, ishrana)?
- Pre bolesti mnogo sam se više bavila sportom i bila sam veoma aktivna. Sada sam pasivnija, jer mi aktivnost teže pada. Nisam ni neki pobornik zdrave ishrane, jer mogu da jedem kad i koliko hoću, a da mi se to ne primeti.

Koje su Vam omiljene namirnice?
- Bez majoneza ne mogu da zamislim obrok, bukvalno ga jedem uz sve. Volim da jedem i sve što je kiselo, pa tako iz čista mira skuvam brokoli, zakiselim i jedem umesto čipsa. Nisam neki gurman, više volim lagane obroke.

Da li svakodnevno uzimate voće i povrće?
- Trudim se da svakodnevno uzimam i voće i povrće, ili bar nešto od toga. Bilo bi dobro kada bi svi mogli da jedemo neprskano voće i povrće, i ja se trudim da pronađem baš takvo.

Koje rituale praktikujete?
- Ustajam oko osam sati i odlazim na posao do pet. Sve ostalo je nepredvidivo. Iz čista mira ću da ustanem da se spremim i odem da prošetam. Ili ću možda celo popodne da gledam seriju ili da čitam knjigu. Ako nešto baš mora, biće obavljeno, a sve ostalo može da sačeka.

Da li ste bili pod posebnim režimom ishrane dok ste bili na terapijama?
- Dok sam se lečila imala sam poseban režim ishrane, tačnije savetovali su me da ne unosim emulgatore, prskano voće i povrće i svinjetinu. Ali kasnije, organizam je sam tražio šta mu je potrebno. Jedna doktorka mi je rekla: ,Ako ti se jede slatko, kaži mami da ti umesi, nemoj da kupiš. Ako ti se jede svinjsko meso, jedi slobodno, neće ti provaliti creva. I taj tvoj majonez, pojedi ga ako baš voliš, ali ne preteruj., Sve se svodi na to da budemo umereni u svemu, pa i u hrani.

Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem