ZLATNI PUT DO ZDRAVLJA: LJUTA LIMUNADA I LEKOVITO BILJE

12.08.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1170 | Autor: | 0

Gospa Tomić, diplomirani inženjer penziji preko četrdeset godina bavi se sakupljanjem i istraživanjem lekovitog bilja
Gospa Tomić, diplomirani inženjer u penziji preko četrdeset godina bavi se sakupljanjem i istraživanjem lekovitog bilja, a objavila je i knjigu Zlatni put zdravlja.
Detinjstvo joj je kreirala priroda, čiju je lekovitost počela da otkriva kao gimnazijalka, maštajući da će joj ta saznanja koristiti kada postane lekar. Međutim, Gospu Tomić život je odveo na sasvim drugu stranu. Umesto medicinu, završila je metalurgiju, a osječanske predele kod Doboja zamenila je zlatiborskim obroncima. I nije se pokajala. Tokom radnog veka izgradila je sebe u uzornog inženjera metalurgije i otišla u zasluženu penziju. Međutim, ljubav prema prirodi i zdravom životu nastavila je da neguje celog života, a hobi da prikuplja i uzgaja lekovito bilje, prerastao je u skromni biznis na porodičnom imanju u zlatiborskom selu Tripkova.

Koji je Vaš odgovor na pitanje kako ostati zdrav?
- Naše telo ima oko sto triliona ćelija. Svaka precizno radi svoj posao. Da bi naše ćelije živele i precizno radile, treba im prvo čist vazduh, čista voda i zdrava hrana. U knjizi sam pisala o lečenju lekovitim biljem, lekovitim kapima, suncem, vazduhom, vodom, kretanjem i zdravom hranom. Sve to treba primeniti, nije teško, a predložila sam i jelovnik.

Kažete da možemo da se izlečimo prirodnim lekovima. Kako?
- Brojne hronične bolesti mogu se izlečiti prirodnim lekovima. U knjizi sam opisala njih sedamnaest: visok krvni pritisak, bolesti zglobova i kostiju, dijabetes i tako redom do raka. Na primer, protiv bolesti srca i krvnih sudova, odnosno, visokog pritiska, koriste se zdrava hrana bez zasićenih masnoća, lekovito bilje i lekovite kapi, lekoviti eliksiri (vitamini, minerali i enzimi), lekovito kretanje, beli luk i ljuta papričica, izvorska voda, kontrastne kupke, čišćenje krvi i limfe. Visok krvni pritisak može biti izlečen za četiri meseca ukoliko se koriste svi nabrojani prirodni lekovi. Ako je na vreme postavljena dijagnoza za visoki pritisak nepoznatog porekla, vreme lečenja je upola kraće.

Koje bolesti su po Vašem iskustvu izlečive lekovitim biljem?
- Nabrojaću nekoliko hroničnih oboljenja gde su postignuta potpuna izlečenja: okoštavanje, artritis, gastritis, čir na želucu, visok krvni pritisak, začepljenje krvnih sudova, astma, dijabetes, uvećanje prostate, ciste na jajnicima i materici, ekcemi, itd.
Prirodni lekovi su prijatni, laki, ne truju, sigurno ali sporo leče. Pomalo, polako idete ka zdravlju. Lekovito bilje se pije neprekidno dok se ne izleči oboljenje. Posle izlečenja pije se povremeno da se očisti organizam.
Takođe, čovek sve čisti kuću: auto, baštu a telo ne čisti, a ono se prlja i treba ga očistiti. Najbolji čistač tela je lekovito bilje.

Smatrate da se može biti vitalan i zdrav u dubokoj starosti i posle osamdesete?
- Nauka i praksa su pokazale da naše telo može da nas služi sto dvadeset i pet godina.
Svako od nas može da doživi zdravu i duboku starost, ne kao oronula osoba koja vapi za pomoć, nego kao vitalan čovek koji razmišlja i stvara do kraja. Postoje i navike koje odlažu starenje i do trideset godina.

Kada ste počeli da gajite lekovito bilje u Tripkovi?
- Naše vrtove zdrave hrane i lekovitog bilja gajimo od 1978. godine. Od 1991, u saradnji sa Institutom ,Josif Pančić,, počeli smo organski da gajimo šesnaest vrsta lekovitog bilja. To su: žalfija, matičnjak, nana, gavez, mirođija, neven, trandovilje itd. Bilje đubrimo humusom svake druge godine i plevimo ručno. Neke od vrsta sakupljamo u nedirnutom okruženju zlatiborskih livada i šuma. Za razliku od industrijske proizvodnje, svaku biljku beremo pažljivo rukom i sušimo je na potpuno prirodan način u drvenoj kućici sa početka dvadesetog veka.

Koji se od tih prirodnih lekova, koje i sami pravite, mogu nazvati „biserima“?
-Svi prirodni lekovi su ,biseri,, ali ono što ja redovno radim su tri stvari:
Ujutru ljuta limunada, (20 ml mlake izvorske vode, sok od jednog limuna, 40 kapi ljute čili papričice),
Pre glavnih obroka popijem oko 170 ml Brojsovog čaja. Postoji tvrdnja, a bogami i uverenje da „onaj ko pije Brojsov čaj neće se nikada, razboleti“.
I na kraju, zdrava hrana, dva obroka, bez prejedanja.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem