9 RAZLOGA ZAŠTO BI SVAKI DAN TREBALO DA JEDEMO SMOKVE

14.09.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 3072 | Autor: | 0

Mediteransko rajsko voće poboljšava varenje, čuva srce, pomaže u mršavljenju. Zato, čim prođe sezona svežih, navalite na suve!Smokva se često naziva mediteranskim rajskim voćem jer je jedna od najzdravijeg voća uopšte. Bogata je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima.
Berba smokava traje od juna do oktobra, a ako su plodovi namenjeni za sušenje, moraju da budu potpuno zreli jer tada imaju najviše šećera. Čim prođe sezona svežih, navalite na suve!
Razlozi zašto bi trebalo da jedete smokve svaki dan:
1. Poboljšavaju varenje: suve smokve bogate su dijetalnim vlaknima. Tri komada sadrže 5 grama vlakana, što čini oko 20 posto naše dnevne potrebe.To je prirodni laksativ za sprečavanje opstipacije i drugih probavnih tegoba.
2. Pomažu pri mršavljenju: osim što su bogate vlaknima, one imaju i malo kalorija. Jedna ima tek 47 kalorija. A dobijete i samo 0,2 grama ukupne masti po smokvi.
3. Sprečavaju hipertenziju: kada jedete puno soli, nivo natrijuma se povećava. Suve smokve su idealno voće za ponovno uspostavljanje ove ravnoteže. Jedna osušena smokva daje 129 mg kalijuma i samo 2 mg natrijuma.
4. Bogate su antioksidansima: istraživanja sugerišu da su prerađene, sušene smokve superiorne prirodnim smokvama kada su u pitanju antioksidanti.
5. Sprečavaju bolesti srca: visoki nivo antioksidanata u sušenim smokvama pomaže eliminisanju slobodnih radikala koji mogu oštetiti krvne sudove i rezultirati srčanim bolestima. Postoje neka istraživanja koja sugerišu da suve smokve pomažu u smanjivanju nivoa triglicerida koji uveliko doprinose srčanim bolestima.
6. Jačaju kosti: jedna sušena smokva pokriva 3 posto dnevne potrebe za kalcijumom.
7. Dobre su za dijabetičare: visok sadržaj vlakana u smokvama čini ih dobrim za osobe sa dijabetesom. Međutim, suve smokve imaju visok sadržaj šećera. Stoga bi trebalo da se konsultujemo sa lekarom o količini suvih smokava koje se mogu konzumirati.
8. Pomažu kod anemije izazvane nedostatkom gvožđa: Suve smokve su bogat izvor gvožđa. Jedna sušena smokva može dati 2 posto dnevne potrebe za gvožđem. A gvožđe je važan mineral koji prenosi hemoglobin po celom telu. Dakle, jedenje suvih smokvi prirodni je način da povisite nivo hemoglobina povećanjem nivoa gvožđa u svom telu.
9. Poboljšavaju reproduktivno zdravlje: prema drevnoj literaturi Grci su smokvu koristili kao prirodni afrodizijak. Smokve poboljšavaju plodnost i libido jer su pune minerala poput cinka, mangana i magnezijuma - koji imaju važnu ulogu u jačanju reproduktivnog zdravlja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem