AKO NAIĐETE NA NISKE CENE CVEKLE, KUPUSA ILI ŠARGAREPE NAPUNITE FRIŽIDER. EVO ZAŠTO

27.08.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1602 | Autor: | 0

Ako pravilno čuvate kupus, šargarepu, cveklu i celer možete ih koristiti i posle više nedelja


Neke namirnice imaju vrlo kratak rok trajanja, ali ima i onih koje mogu da traju jako dugo. Ako pravilno čuvate kupus, cveklu ili celer, možete ih koristiti i nakon više nedelja.

1. Kupus
Ako je zamotan u papirnatu kesu i ostavljen u frižideru, kupus može da traje minimalno mesec dana. Kojom će se brzinom kvariti, zavisi od toga da li je bio suv kada ste ga stavili u frižider. Zato, pre pakovanja, ako na spoljnim listovima primetite kapljice vode, lagano ih prebrišite papirnatim ubrusom.

2. Sveža cvekla
Čuvanje sveže cvekle na hladnom, tamnom i suvom mestu produžiće njeno trajanje. Ako imate adekvatnu ostavu ili podrum, možete je čuvati tamo, a poslužiće i frižider. Prvo odstranite stabljiku i listove.
Listove možete iskoristiti za razna jela. Lišće se može pripremati kao blitva, staviti u smoothie ili dodati salatama. Koren zamotajte u papirnatu kesu i čuvajte na suvom.

3. Šargarepa
Ključ produženog roka trajanja šargarepe je pravilno sušenje. Sama po sebi ispušta puno vlage pa zbog toga može lakše istrunuti. Međutim, ako je nakon kupovine zamotate u papirnate ubruse pa zatim stavite u frižider, rešićete problem sakupljanja vlage i održaćete svežinu.

4. Koren celera
On "voli" vlagu pa mu neće smetati eventualna kondenzacija u frižideru. Kada isecete koren celera, ostatak dobro zamotajte i vratite u frižider, gde će bez problema izdržati još barem nedelju dana. Lišće celera čuvajte u plastičnoj kesici ili zamotajte u plastičnu foliju.

5. Beli luk
Iako je vrlo izdržljiv u raznim uslovima, najviše mu odgovara temperatura između 15 i 18 stepeni i umerena vlaga. Ako ga držite u frižideru, imajte na umu da će nekoliko dana nakon vađenja iz frižidera i stavljanja na sobnu temperaturu početi da klija.

6. Luk
Papirnata kesa ili stara plastična mrežasta vrećica idealne su za čuvanje luka. Za ovu namirnicu najvažniji je suv prostor, zato vodite računa da luk ne držite na vlažnom mestu.

7. Keleraba
Ovo zanemareno povrće sjajan je izvor vlakana, kalijuma, vitamina A i C. Na hladnom mestu ili u frižideru može da izdrži i duže od mesec dana.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem