ZDRAVO I KORISNO: ČIŠĆENJE STANA SMANJUJE RIZIK OD INFARKTA

01.09.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1215 | Autor: | 0

Pranje, kuvanje, usisavanje i drugi kućni poslovi imaju dugoročno pozitivne efekte na zdravlje


Kućni poslovi poput pranja, čišćenja i kuvanja za neke su ljude prava noćna mora. Međutim, nova istraživanja pokazala su da upravo takvi poslovi imaju dugoročno pozitivne učinke na zdravlje.
Naučnici u Norveškoj dokazali su da usisavanje stana ili košenje trave u dvorištu može biti jednako umerenoj fizičkoj aktivnosti poput hodanja, piše Dejli mejl. Istovremeno, samo sat vremena fizičke aktivnosti na dan, poput pranja posuđa ili kuvanja, može prepoloviti rizik od smrti. Više vežbe znači niži rizik.

Naučnici tvrde da fizička aktivnost bilo kojeg intenziteta može smanjiti rizik od smrti. Škola sportskih nauka u Oslu istraživala je osam postojećih naučnih studija koje su uključile 36.000 odraslih ispitanika. Svi su bili stariji od 40 godina i dobili su uređaje koji su pratili njihove dnevne aktivnosti. Podelili su ih u četiri grupe, u zavisnosti od toga koliko su bili aktivni. Pratili su ih šest godina.

Šest posto ispitanika umrlo je tokom trajanja studije čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu British Medical Journal, a vođa istraživanja, profesor Ulf Ekelund, ustanovio je da je bilo kakva fizička aktivnost povezana s nižim rizikom od smrti zbog bilo kojeg uzroka.

U grupi koja je bila najviše aktivna ljudi su imali 73 posto niže šanse od umiranja. Oni su se oko pet sati na dan bavili lakšim poslovima.
Stručnjaci takođe ističu da jedan minut intenzivnih vežbi ima isti učinak na zdravlje kao dva minuta umerenih.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem