SUNCE SIJA, ALI NEMOJTE DA SPUŠTATE ROLETNE. EVO ZAŠTO

28.08.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 939 | Autor: | 0

Sunčeva svetlost pomaže u borbi protiv bakterija


Sunčeva svetlost koju "pustite" u stan pomaže u borbi s bakterijama iz prašine i time vam pomaže da se oduprete respiratornim infekcijama.

Bilo da sa namerom da sačuvate stan od radoznalih pogleda, ili vam sunce pregreva ionako zagrejan stan, roletne makar ponekad trebalo da držite podignute i pustite suncu da odradi "posao".
U magazinu Sajens dejli objavljen je članak u kojem se navodi da svetlost koja kroz prozore ulazi u vaš stan može da ubije bakterije iz prašine i samim tim pomogne u smanjenju respiratornih problema. Članak se odnosi na istraživanje koje je na univerzitetu u Oregonu sproveo tim naučnika.

Istraživači su u tri odvojene sobe izložili bakterije u tri različite grupe uslova. Jedna soba bila je u mraku, druga izložena sunčevoj svetlosti, a treća ultraljubičastim zracima.

Nakon 90 dana istraživači su prikupili i proučili rezultate iz svake sobe. Pokazalo da postoji povezanost između izloženosti svetlu i broja bakterija u prašini.

Mračna prostorija pokazala se prikladnijom za život i razmnožavanje bakterija i u njoj ih je u proseku bilo 12 posto više. U prostorijama izloženim dnevnoj svetlosti i UV svetlosti, samo je 6,8 odnosno 6,1 posto bakterija bilo održivo.

Osim toga, bakterije iz mračne prostorije bile su više povezane s izazivanjem respiratornih problema od bakterija iz druge dve sobe.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem