DA LI JE BOLJI BADEMOV ILI KIKIRIKI PUTER

14.09.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 448 | Autor: | 0

Stručnjaci rešili dilemu; otkrili da li je zdraviji bademov ili maslac od kikirikija


Iako je cena bademovog maslaca obično veća od kikirikijevog, znači li to da je zdraviji, pitaju se mnogi, a prenosi Heltlajn.

Upravo zbog brojnih dilema, stručnjaci su raščlanili nutritivne sadržaje maslaca od badema i maslaca od kikirikija.

Oba maslaca imaju slične hranjive vrednosti. Ipak, maslac od badema je malo zdraviji od maslaca od kikirikija, jer ima više vitamina, minerala i vlakana. Oba imaju jednako kalorija i šećera, s tim što maslac od kikirikija ima malo više proteina od bademovog.

Kalorije
Dve kašikice maslaca od kikirikija ili badema sadrže nešto manje od 200 kalorija. Međutim, smatra se da su svi maslaci od orašastih plodova kalorični u odnosu na ostale namirnice, zbog čega treba biti oprezan.

Zdrave masti
Vrsta masti je najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir. I bademov maslac i maslac od kikirikija sadrže visoko nezasićene masti, vrstu masti koja je povezana sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i boljom kontrolom šećera u krvi.

Bez obzira na to, porcija bademovog maslaca od dve kašičice sadrži otprilike 25 posto više nezasićenih masti od iste količine kikiriki putera.

Porcija maslaca od kikirikija ima i dvostruko više zasićenih masti nego porcija bademovog. Iako zasićene masnoće nisu nužno štetne, previše njih može povećati nivo holesterola, pa samim tim i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Vitamini i minerali
Bademov maslac sadrži gotovo tri puta više vitamina E, dvostruko više gvožđa i sedam puta više kalcijuma od maslaca od kikirikija.
Maslac od kikirikija ima obilje vitamina E, kalcijuma i gvožđa. Oba maslaca sadrže zdravu dozu kalijuma, biotina, magnezijuma i cinka.

Istraživanje je pokazalo da je manja verovatnoća da će ljudi koji redovno uključuju orašaste plodove oboleti od srčanih bolesti ili dijabetesa tip 2 od onih koji ne jedu redovno ove plodove.

Osim toga, istraživanje je pokazalo i da redovno konzumiranje orašastih plodova ne utiče na gojaznost, uprkos činjenici da su bogati kalorijama.

Većina studija otkriva da vrsta oraha ili maslaca nije važna. Na primer, jedno istraživanje sprovedeno na više od 6000 žena s dijabetesom tip 2 pokazalo je da uzimanje pet ili više obroka bilo orašastih plodova, bilo maslaca od kikirikija nedeljno, značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ipak, zaključak je da je bademov maslac ipak malo zdraviji od maslaca od kikirikija.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem