POMAŽE LI GRGLJANJE SLANE VODE KOD BOLA U GRLU?

17.09.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 2589 | Autor: | 0

Grgljanje slane vode jedan je od najstarijih načina ublažavanja bola u grlu, ipak da li zaista slana voda leči upaljeno grlo?

Svima je poznato koliko neprijatna može biti grlobolja. Ponekad je grlo toliko upaljeno da ne možemo gutati i to traje danima. Postoje brojne tradicionalne metode za borbu s ovakvom boli, a jedna od njih je i slana voda. Deluje li ona zaista?

Dobra vest je da slana voda ublažava bolove u grlu jer pomaže upaljenoj sluzokoži da splasne, razređuje sluz i na taj način olakšava gutanje.
Slana voda je hipertonična što znači da ima viši osmotski pritisak od tečnosti u našim ćelijama. Zato, kada se ćelije nađu u slanoj vodi, ona će iz njih izvući tečnost, a time i viruse i bakterije koje se nalaze u grlu, što znači da ćete neke od uzročnika bola jednostavno ispljunuti.
Loša je vest da slana voda ne liječi grlobolju jer su u većini slučajeva uzroci bola virusi, a ne bakterije. Telo ima svoje mehanizme kojim se bori protiv grlobolje, ipak potrajaće nekoliko dana dok ne prođe. U međuvremenu grgljajte slanu vodu i olakšajte muke.
Koliko soli treba staviti u vodu?
Rastvor treba da je slaniji od suza, što znači da bi trebalo staviti četvrtinu kašičice soli u pola šoljice tople vode. Topla voda, će ubrzati otapanje soli, podstaknuće cirkulaciju u grlu, a time poboljšati i imunitet.
Koliko često grgljati slanu vodu?
Zavisno od toga koliko vas grlo boli, trebalo bi grgljati slanu vodu dva do četiri puta dnevno i izbegavati gutanje iste. Vodite računa da pijete dovoljno tečnosti kako ne biste dehidrirali i dodatno isušili grlo. Osobe koje imaju visoki krvni pritisak ne bi smele da koriste ovu metodu za ublažavanje bola u grlu jer koliko god se trudili da ne progutate vodu, određena količina ipak može da dospe u probavni sistem, a so je opasna za osobe sa hipertenzijom.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem