ZNATE LI ŠTA SE DEŠAVA VAŠEM TELU KADA OSTAVITE CIGARETE

22.09.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 908 | Autor: | 0

Ako ste napokon rešili da osetite blagodet života bez cigareta i punih pepeljara, sigurno vas i zanima šta se tada dešava u vašem telu koje pokušava da se navikne na nove okolnosti...


Evo šta se dešava u organizmu po prestanku pušenja cigareta:

20 MINUTA - krvni pritisak i puls se snižavaju za normalne vrednosti, a temperature ruku i nogu se povećavaju do normalne vrednosti
U TOKU 8 SATI - preostali nikotin u krvotoku opada na 6,25% normalnih dnevnih najviših vrednosti što čini smanjenje od 93,25%
U TOKU 12 SATI - nivo ugljenmonoksida pada, a nivo kisoeonika raste do normalnog nivoa u krvi
U TOKU 24 SATA - anksioznost ja na vrhuncu, a u roku od dve nedelje će se vratiti na nivo pre odvikavanja od pušenja. Rizik od iznenadnog srčanog udara se smanjuje.
U TOKU 48 SATI - završeci nervnih vlakana počinju da se regenerišu i čulo mirisa i čulo ukusa se oporavljaju. Bes i uznemirenost zbog prestanka pušenja dostižu vrhunac.
2 DO 3 NEDELJE - cirkulacija se oporavlja, šetnje su prijatnije i lakše, čak se i funkicja pluća poboljšava za 30%.
9 MESECI - opšta energija se poboljšava, a simptomi kao što su kašalj, umor, zapušenost nosa i oostajanje bez daha nestaju. Smanjuje se lučenje sluzi, čiste se disajni putevi i smanjuje mogućnost infekcije.
GODINU DANA - rizik od koronarne bolesti je smanjen na polovinu u odnosu na nekog ko još puši.
5 GODINA - verovatnoća umiranja od karcinoma pluća se smanjuje za 50%.
10 GODINA -verovatnoća umiranja od karcinoma pluća je ista kao i za nepušače, prekancerozne ćelije su zamanjene normalnim, smanjuje se rizik od moždanog udara, kao i rizik od raka usta, grla, jednjaka, želuca, bubrega i pankreasa.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem