UPOZORENJE ZA ŽENE U MENOPAUZI

05.10.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1312 | Autor: | 0

Hrana koju treba da izbegavate posle 50-og rođendana


Tokom srednjih godina naš organizam počinje značajno da se menja.
Sve žene sećaju se doba kad su mogle da jedu keks ili sladoled gotovo u neograničenim količinama. Na žalost, nakon 50. godine stvari počinju da se menjaju.
Srednje godine ne donosi samo prve sede vlasi i bore, već i usporavanje metabolizma, gubitak estrogena i još puno drugih hormonskih promena. Žene vežbaju i vežbaju, ali kao da se ništa ne menja, šlauf oko struka se ne smanjuje.
Svetski instituti koji se bave starenjem svake godine donose vodiče za pametne srednje godine koji obavezno sadrže i preporuke kako i šta jesti.

Osnovno pravilo glasi: jedite nutritivno bogate namirnice.
Fokus treba da bude na zdravim proteinima i povrću, a važno je u ishranu uvrstiti što više namirnica živih boja.
Nutricionisti savetuju da žene nakon 50. godine izbegavaju viršle, kobasice i slaninu, jer su slani i puni aditiva. Ove namirnice su masne i prerađene, pa su nutritivno manje vredne.
Proteinske pločice ili čokoladice prepune su šećera i dodataka. Često sadrže proteinski prah od soje koja je tretirana pesticidima. Čuvajte se i „uličnih“ kokica, jer se često peku na starom, lošem ulju i njime su prezasićene.
Ako volite smuti od voća, pravite ga same sa zaleđenim voćem, svežim zelenim povrćem poput bejbi spanaća, s prirodnim jogurtom bez šećera ili nezaslađenim bademovim mlekom.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem