REČ TRAVARA: BILJKE PO IMENIMA SVETACA TREBA BRATI NA DAN PRAZNIKA

17.10.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1610 | Autor: | 0

Dragan Lekić, travar iz okoline Blaca, ističe da lekovito bilje najviše bere na obližnjoj planini Javorac, gde se nalazi veliki broj lekovitog bilja, poput vranilovke ili divljeg origana, majčine dušice, hajdučice, kantariona…Dragan Lekić,. travar iz okoline Blaca ističe da lekovito bilje najviše bere na obližnjoj planini Javorac, gde se nalazi veliki broj lekovitog bilja, poput vranilovke ili divljeg origana, majčine dušice, hajdučice, kantariona…
Porodica Lekić iz sela Čučale, koje se nalazi na istočnim obroncima Kopaonika, generacijama se bavi sakupljanjem lekovitog bilja i spravljanjem melema i čajeva. Opština Blace, kojoj pripada selo Čučale, poznata je po proizvodnji veoma zdrave hrane, šljiva i po velikom broju pčelara.
Ljuba Lekić je generacijama sticano znanje i iskustvo u pravljenju melema i čajnih mešavina preneo svom sinu Draganu. Dragan je svoje znanje i interesovanje dodatno širio, konsultujući stručnu literaturu. Pored sakupljanja lekovitog bilja, Dragan se dugo bavi i pčelarstvom, tako da svoja dva hobija veoma uspešno kombinuje. Sakupljene lekovite biljke kombinuje sa medom, propolisom, matičnim mlečom i voskom i pravi veoma kvalitetne meleme i lekovita ulja.

Kako ste zavoleli bilje? Ko Vas je prvi uputio u njihove tajne?
- Još iz ranog detinjstva pamtim aromatične mirise nane, majčine dušice, lipe i hajdučice, čajeve koje su nam kuvali naši roditelji. Moj otac Ljuba, majka Milunika i strina Miroslava bili su veliki poznavaoci lekovitih biljaka.

Koje najznačajnije savete u vezi lekovitog bilja Vam je preneo Vaš otac Ljuba Lekić?
- Insistirao je da se lekovito bilje bere isključivo po sunčanom i suvom vremenu, i da nadzemni deo biljke u cvetu treba odsecati u gornjem delu na trećinu od vrha do dna biljke. Biljke po imenima naših svetaca trebalo bi brati uoči i na dan praznika. Podzemni deo bilja (korenje) brati u jesen i rano proleće. Ne treba mešati lekovito bilje dok se ne osuši, pakovati ga dok je suvo u papirne kese.

Koje meleme i čajne mešavine je pravio?
- Od njegovih melema najpopularniji su bili melem za rane, hemoroide i opekotine, kao i čajne mešavine za upale i uvećanu prostatu, nesanicu i nervoze.

Koliko dugo se bavite pčelarstvom?
- Pčelarenjem i uzgojem pčela, proizvodnjom meda i ostalih pčelinjih proizvoda bavim se već 29 godina.

Kako ste došli na ideju da kombinujete pčelinje proizvode i lekovito bilje?
- Kuvanjem lekovitih biljaka u ulju, uz dodatak pčelinjeg voska, dobio sam melem u obliku paste, a kasnije sam počeo da dodajem i propolis. Lekovito bilje u medu pokazalo se kao savršen rastvarač lekovitih materija u bilju.

Koje su najefikasnije mešavine meda i lekovitog bilja?
- Po mom iskustvu to su pupoljci belog bora, jele, cvet i list podbela, cvet i listovi majčine dušice, nane, miloduha. Med i korenje lekovitih biljaka je veoma efikasno lekovito sredstvo za lečenje unutrašnjih organa.

Koje biljke su najefikasnije za koji organ?
- Plućnjak, podbel, oman - za lečenje plućnih bolesti, srdačica, crni (crveni) glog, matičnjak - za srce, a svilovina, lisičji rep, list breze i zlatnica - za lečenje prostate i ostale organe urogenitalnog trakta.

Omiljena biljka i zašto?
- Gavez, jer je jedna od najlekovitijih biljaka. Samostalno i u kombinaciji sa drugim biljkama leči mnoge bolesti vrlo efikasno.

Da li imate neki upečatljiv primer kada su lekovite biljke nekome pomogle?
- Bio sam svedok brojnih primera kada je bilje pomoglo kod upala hemoroida i spoljnih i unutrašnjih vena, kod opekotina, raznih uboja, upala (zanoktica), nesanica, smanjenja masnoće u krvi.

Gde ljudi najčešće greše u primeni i pripremi biljaka?
- Najčešće greške su, pre svega, vreme branja lekovitih biljaka, isključivo po sunčanom vremenu. Sušite lekovito bilje isključivo na promaji i ne izlažite biljke sunčevoj svetlosti. Vodite računa o doziranju i pravljenju mešavina.


PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem