7 NAČINA DA OSTANETE ZDRAVI TOKOM JESENI

16.10.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 475 | Autor: | 0

Više sna, voća i povrća, vežbanja, manje stresa i kontakta sa bolesnima


Više sna, voća i povrća, vežbanja, manje stresa i kontakta sa bolesnima učiniće da jesen prođe bez prehlade.
Kako biste održali dobru formu, bitno je da se pravilno hranite a Mišel Rid, direktor Medicinske zdravstvene negena Long Ajlandu u Njujorku dodaje i sledeće savete uz čiju primenu tokom jeseni nećete «zakačiti» prehladu.

Redovan san
Dr Rid predlaže da pokušate da spavate svakoga dana 7-8 sati. Neredovan san prečica je do bolesti. Svi koji spavaju manje od 7 sati tokom noći tri puta su podložniji bolestima od onih koji imaju redovnu rutinu spavanja. Ključno je da odlazite na spavanje ranije i da stvorite rutinu. Ugasite sve uređaje - televizor, telefon, laptop, tablet, i prigušite svetlo pola sata pre spavanja. Iskoristite to vreme za čitanje, meditaciju, kupanje, ili bilo šta što vas umiruje.

Smanjite stres
Nekim ljudima pomaže meditacija ili prosto smirenje u toku dana. Drugi način je da potražite pomoć.Vrlo često ne želimo da drugi ljudi znaju kroz šta prolazimo. Mislimo da moramo sve da postignemo, a u stvari nas baš taj pritisak vodi ka stresu i deprimiranosti. Dr Rid kaže: "Znati kada treba tražiti pomoć nije znak slabosti. To je znak snage."

Jedite voće i povrće
- Za decu pravimo planove ishrane, a u velikom broju slučajeva zaboravimo da isto radimo i za sebe. Govorimo kako ćemo jesti kada se deca vrate iz škole, i na kraju shvatimo da ni po povratu njihovom nismo zo učinili - rekla je doktorka. Čak i kada ne možemo da nađemo sveže voće i povrće, uvek možemo naći zaleđeno. Ubacite povrće u jutarnji omlet, voće i povrće u salatu uz ručak, a uz večeru je povrće obavezno.

Vitamin C
Unošenje 1000 mg vitamina C svakoga dana može ojačati vaš imuni sistem. Koristite hranu bogatu ovim vitaminom, poput citrusnog voća, zaleđenih bobica, manga.Osim ishrane, možete uzimati i suplemente uz vodu, čaj, smuti.

Redovno vežbajte
Kao što zakažete sebi frizuru ili pedikir, tako zakažite i vežbanje u svoj raspored. "Sve zauzete mame prate svoj kalendar. Važno je biti sebi prioritet", dodala je doktorka, koja svakoga dana ustaje pola sata ranije kako bi vežbala. Ako je previše hladno, obucite se lepo."Da li svojoj deci govorite da ne mogu u školu jer je hladno? Onda ni vi nemate izgovor za vežbanje." Ako baš ne možete da se naviknite, uradite makar 15 čučnjeva dok gledate TV, ili pak trbušnjake dok čekate da vam provri voda za kafu.

Otklonite alergene
Oni nisu problem samo u proleće. Pored lekova, postoje i preventivne mere koje možete uraditi. Ukoliko ste alergični na polen, tokom dana kada je visok nivo alergena zatvarajte prozore, kupajte se čim uđete u kuću kako ne biste širili polen svuda oko sebe. Ako ste alergični na prašinu, morate mnogo češće čistiti prostorije.

Zaobiđite bolesne
Oblačite se prikladnije (slojevito), redovno perite ruke toplom vodom i sapunom i obavezno učite decu da rade isto. Budite model dobrog ponašanja - ne pipajte lice rukama, sakrijte usta rukom ili maramicom dok kašljete, pokušajte da se distancirate od bolesnih ljudi.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem