KELP ALGA, PRETEČA SVIH VRSTA POVRĆA NA ZEMLJI

20.10.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 453 | Autor: | 0

Bogatstvo minerala raste u plitkim zonama okeana i mora


Kelp je opšti naziv za grupu algi, koje rastu u plitkim obalskim zonama okeana i mora. Uglavnom se mogu naći na obalama Atlantskog i Tihog okeana, Severnog mora i zapadnih delova Baltičkog mora.
Bilolozi smatraju da su kelp alge preteča gotovo svih vrsta povrća za koje danas znamo.
Kelp je jedna od osnovnih biljnih namirnica u ekosistemu Zemlje. On je braon boje, a spoljašnji izgled ovih algi može biti različit. Može dostići 100 i više cm. Lako se prepoznaje po malim mehurićima koji su puni vazduha, koji se nalaze sa obe strane središnje linije koja se nalazi u sredini listova.

Kelp sadrži polunezasićene masne kiseline i biološki aktivne polisaharide. Što se tiče minerala, u kelpu najviše ima natrijuma, gvožđa, fosfora, kalcijuma, kalijuma i magnezijuma.
Vitamini koji se nalaze u ovim algama su A, C, D, E, B1 i B2. Sve materije koje se nalaze u kelpu organizam veoma lako usvaja.
Kelp je veoma bogat jodom.
Kelp ima tonirizajući efekat na nervni sistem, pojačava razmenu materija, usporava razvoj ateroskleroze i snižava nivo holesterola u krvi.
Polisaharidi, koji se nalaze u ovim algama, mogu da iritiraju nervne završetke i sluzokožu creva, što stimuliše peristaltiku i podstiče njihovu eliminaciju.
Polisaharidi se mogu vezivati za toksine i na taj način ih mogu eliminisati iz organizma.
Kelp je jedan od najbogatijih izvora mikroelemenata, a najviše ima joda. Na taj način on blagotvorno utiče na sve vrste hipotireoidizma - smanjene funkcije štitnjače.
Kelp potpomaže normalizovanje ravnoteže hormona, pomaže kod poremećene cirkulacije u krvnim sudovima centralnog mozga. Koristi se kod smanjene sposobnosti pamćenja kod dece, smanjuje gomilanje masti kod gojaznosti i usporava proces starenja.

Kelp sadrži i esencijalni šećer koji je poznat i kao ksiloza. Ova vrsta šećera je odlično antibakterijsko i antigljivično sredstvo, koje učestvuje u smanjenju rizika od raka digestivnog trakta.

Druga esencijalna vrsta šećera je fukoza. Ona je odlično antivirusno sredstvo i štiti od bolesti pluća, pomaže kod alergija i održava dobro pamćenje.
Treća vrsta esencijalnih šečera u kelpu jeste galaktoza, koja potpomaže brzo zarastanje rana, poboljšava pamćenje i apsorpciju kalcijuma.
Velike doze algi ne bi trebalo da se konzumiraju ako je prisutan hipertireoidizam - povećana funkcija štitne žlezde. Takođe, konzumacija ovih algi se ne preporučuje kod viskog krvnog pritiska i kod alergija na namirnice koje sadrže jod.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem