KOJI NAPITAK NAJBOLJE HIDRIRA ORGANIZAM? NIJE VODA!

24.10.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1254 | Autor: | 0

Ako u vodu dodate šećer, masti ili proteine u čašu dobićete savršeno rešenje za nadokandu izgubljene tečnosti


Ako u vodu dodate šećer, masti ili proteine dobićete savršeno rešenje za nadokandu izgubljene tečnosti!
Istraživači su ustanovili da iako voda brzo utoli žeđ i hidrira organizam, napici s vrlo malo šećera, masti ili proteina deluju delotvornije.
Suština je u načinu na koji naš organizam reaguje na napitke, objašnjava Ronald Mogan, profesor na Medicinskom fakultetu Sent Endrus,i autor istraživanja.
Jedan od faktora je količina konzumiranog napitka. Naime, što više tečnosti popijete, ona brže ’odlazi’ iz vašeg želuca i razređuje telesne tečnosti i na taj način organizam se rehidrira.

Drugi faktor koji utiče na to u kolikoj meri napitak hidrira telo povezan je s nutritivnim vrednostima napitka.
Ustanovljeno je da mleko delotvornije rehidrira organizam od obične vode, jer sadrži laktozu, belančevine i masnoće, a sve to doprinosi usporenom pražnjenju želuca i održava telo hidriranim tokom dužeg razdoblja.
Mleko sadrži i natrijum koji deluje poput sunđera i vezuje se za vodu u telu, što rezultira stvaranjem manje količine urina.

Isto važi i za oralne rastvore za rehidrataciju koje se koriste u lečenju proliva. Oni sadrže male količine šećera, natrijuma i kalijuma, koji na isti način zadržavaju vodu u organizmu.

Naučnici upozoravaju da treba biti vrlo oprezan kada je reč o šećerima, jer ih, na primer u voćnim sokovima ili gaziranim zaslađenim napicima, ima previše.
Takva pića nisu rehidrirajuća zbog veće količina šećera pa se u želucu zadržavaju duže u odnosu na običnu vodu.

Profesor Mogan podseća da alkohol deluje kao diuretik. Zato, ako morate da birate između piva i žestokih alkoholnih pića, bolje je da popijete pivo jer na taj način unosite više tečnosti u organizam. "Ako popijete više čašica žestokog pića, brže ćete dehidrirati telo, ali nakon konzumacije razređenih alkoholnih piva nećete."

Kada je reč o kafi, hidratacija zavisi od količini kofeina koju ste uneli. Na primer, obična, ’duga’ kafa sa oko 80 miligrama kofeina deluje rehidrirajuće poput vode, ali konzumiranje više od 300 mg kofeina ili dve do četiri šoljice može rezultirati gubitkom tečnosti.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem