OSEĆATE IRITACIJU, KAŠALJETE I STEŽE VAS U GRUDIMA?

29.10.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 764 | Autor: | 0

Ovi simptomi mogu biti posledica zagađenog vazduha, a najviše treba da se čuvaju kardiovaskularni bolesnici


Osećate iritaciju, kašalj i steže vas u grudima?
Verovatno su ovi simptomi rezultat zagađenog vazduha. Prema podacima o zagađenju vazduha Beograd se danima nalazi u vrhu liste najzagađenijih gradova sveta, a zagađenje vazduha obeleženo je crvenom zonom sa zagađenošću od 169 jedinica.
Kakve efekte po zdravlje ima ova količina zagađenja vazduha koja Beograd, ali i druge gradove u Srbiji poput Valjeva, Pančeva ili Subotice, svrstava u red najzagađenijih na svetu?
Istina je da čak i zdravi ljudi mogu osetiti uticaj zagađenosti na zdravlje, a prvo se javlja iritacija disajnih puteva ili otežano disanje tokom vežbanja ili aktivnosti na otvorenom.
Ovo su još neki mogući simptomi kod zdravih ljudi:
- Iritacija očiju, nosa i grla
- Kašalj
- Stezanje u grudima
- Kratak dah
Stvarni rizik od zagađenosti zavisi od trenutnog zdravstvenog stanja, vrste i koncentracije zagađena i dužine izlaganja zagađenom vazduhu.
Ukoliko Beograd i u narednih danima bude u vrhu svetskih najzagađenijih metropola, onda bi najviše trebalo da se čuvaju kardiovaskularni pacijenti, koji mogu očekivati pogoršanje stanja, ali dodatni stres za srce koje mora jače da kuca da bi opskrbilo telo kiseonikom.

Ugrožene su i osobe sa plućnim bolestima kao što su astma, emfizem ili hronična opstruktivna bolest pluća, trudnice, radnici na otvorenom, deca mlađa od 14 godina, sportisti koji vežbaju napolju.
Čestica je složena smesa koja može sadržati čađ, dim, metale, nitrate, sulfate, prašinu, vodu i gumu, a može se ispuštati direktno (u slučaju požara) ili se formirati u atmosferi kao reakcija gasova koji se na Zemlji ispuštaju.
Veličina čestica je takođe direktno povezana sa njihovim potencijom da izazovu zdravstvene probleme. Male čestice (poznatije kao PM2.5 ili sitne čestice) predstavljaju najveći problem, jer zaobilaze prirodnu odbranu tela i mogu ući duboko u pluća i potencijalno u krvotok.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem