U KOJE VREME JE NAJBOLJE UZIMATI SUPLEMENTE?

06.11.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1269 | Autor: | 0

Ujutro uzimajte vitamine B12, E i A, uveče i pre spavanja vitamine B6 i D i kalijum


Da bi vitamini i minerali koje uzimate kako biste ojačali imunitet i popravili zdravlje zaista i delovali, važno je uzimati ih u pravo doba dana, jer je njihova apsorpcija tada najbolja.
Takođe, dokazano je da neki bolje deluju na prazan želudac, dok se drugi uzimaju isključivo uz hranu, a neke kombinacije vitamina i minerala mogu da uspore apsorpciju, dok druge omogućavaju da ispravno deluju u organizmu.
Lekari napominju da suplemente ne treba da uzimate samoinicijativno, već uz konsultaciju sa stručnjakom i to nakon analiza koje su ukazale na njihov manjak.

Vitamini koji se uzimaju ujutro
Vitamin B12 je najbolje uzimati na prazan želudac s vitaminom B1 i bakrom. Vitamin B12 podstiče stvaranje energije i zato ga treba uzeti ujutro na prazan želudac. Osim toga, ujutro je vreme i za uzimanje vitamina C, koji se može uzeti s vitaminima B12, E i A. Dodatak gvožđa takođe se uzima ujutro, ali uz hranu, da ne "padne" teško na želudac. Važno je ne uzimati ga u kombinaciji s cinkom, vitaminom E, manganom ili kalcijumom.

Večernji vitamini
S hranom, tokom ili posle večere bi trebalo uzeti vitamin D, najbolje u kombinaciji s kalcijumom koji povećava njegovu apsorpciju. Osim toga, dobra je kombinacija vitamina D i ribljeg ulja.

Pre spavanja
Da biste poboljšali probavu, uzimajte probiotike oko dva sata nakon večere. Pre spavanja idealno je vreme i za uzimanje magnezijuma. Možete ga uzeti s kalcijumom i vitaminom B6.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem