5 NAJZDRAVIJIH SEMENKI I KAKO IH NAJBOLJE KONZUMIRATI

14.11.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 3060 | Autor: | 0

Semenke čije, konoplje, bundeve, nara i lana, dodajte u dnevni jelovnik i nećete pogrešiti!


Semenke čije, konoplje, bundeve, nara i nara, dodajte u dnevni jelovnik i nećete pogrešiti! Evo kako da ih pravilno koristite.

Semenke čije
Semenke čije povećavaju fizičku izdržljivost i celokupno zdravlje ljudskog tela. Sad rže velike količine omega 3 masnih kiselina - koje predstavljaju 60 % ukupnih masnoća u semenkama.
Omega 3 masne kiseline u našem telu postoje u malim dozama, a potrebne su u svim fazama života: od velike su važnosti za kardiovaskularni sistem, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i snižavaju nivo triglicerida u krvi. Dugo vremena se mislilo da su jedini izvor omega 3 masnih kiselina ribe i riblje ulje, ali se pokazalo da omega 3 sadrže i neki biljni izvori (i to u većim količinama od ribe), na primer laneno seme, ali je čia ipak bogatiji izvor.
Semenke čije dodajte u žitarice, jogurt, smuti, umake, salate. Može se koristiti kao sredstvo za žele. Pre upotrebe, potopiti u vodi ili drugoj tečnosti (sok, mleko) na deset minuta. Jedna kašika semenki može da zameni jedno jaje. Semenke se mogu koristiti u pripremi bezglutenskog hleba.

Semenke konoplje
Izuzetna lekovitost semenki konoplje poznata je hiljadama godina. Izvor je celovitog proteina (sa svim amino-kiselinama), obnavlja sve ćelije tela i posebno moždane neurotransmitere i tako doprinosi osećaju prijatnosti i raspoloženja.
Konoplja je bogata čitavim nizom esencijalnih masnoća, omega 3, 6 i 9 i tako hrani mozak i nerve, snižava sve upalne procese u telu, deluje antikancerogeno i isceljuje kardiovaskularni sistem. Dodajte semenke konoplje pahuljicama, šejkovima ili ih jedite same -idealne su kao međuobrok.

Semenke nara
Ovo hranljivo voće, bogato antioksidansima, oduvek je cenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i večnog života. Posebno su popularni njegovi sok, semenke i ulje.
Mnoge studije potvrdile su da se radi o jednom od najlekovitijih voća na svetu zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem.

Semenke bundeve
Analiza sastojaka semenki bundeve impresivna je. Bogatstvo nezasićenih masnih kiselina, vitamina, posebno E i grupe B, minerala (bakra, magnezijuma, cinka, kalcijuma i niza drugih) i mnogih drugih korisnih sastojaka u tragovima uzdigle su semenke bundeve na vrh zdravstveno preporučenih namirnica.
Semenke bundeve u nizu recepata vrlo lako zamene druge, pa i one najskuplje semenke, poput pistaća, pa čak i pinjola.

Lanene semenke
Semenke lana u poslednje vreme polako, ali sigurno penju se na postolje supernamirnica. Glavni razlog leži u činjenici da semenke lana sadrže na desetine hranljivih materija: linolnu (omega 6), oleinsku (omega 9), palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovine masnoća sadržanih u lanu čini alfa linolenska kiselina (omega 3).
U lanenim semenkama nalaze se još i vitamini B1, B2 i C, fitosteroli, minerali kalcijum, selen, bakar, gvožđe, cink, natrijum, magnezijum, fosfor i kalijum, kao i vitamin E i karoten. Polovina masnoća je sadržana u omega 3 masnoj kiselini, što laneno seme čini najbogatijim biljnim izvorom te masne kiseline, bogatijim čak i od svima dobro poznatog izvora - ribljeg ulja.
Osim spomenutog, lanene semenke su bogate topivim vlaknima i ligninom, koji predstavlja posebno važan antioksidans. Semenke lana moguće je umesiti u hleb ili kolače i to kao cele ili izmiksane. Možete ih dodavati različitim jelima, umacima, salatama, supama od povrća, sarmama, žitaricama za doručak, jogurtu itd. Što se tiče jogurta, kombinacija je posebno zgodna za pripremu, s obzirom da laneno ulje pomešano na ovaj način postaje emulzija i telo ga može bolje iskoristiti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem