DA LI ZNATE ŠTA JE CICO DIJETA?

25.11.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 457 | Autor: | 0

Dijeta CICO (Calories In, Calories Out) nije nova, ali je zahvaljujući društvenim mrežama ponovo u centru pažnje. Da li je ova dijeta dobar izbor...


Dijeta CICO (Calories In, Calories Out) nije nova, ali zahvaljujući društvenim mrežama ponovo je u centru pažnje. Popularnom je čini pravilo da se može jesti svaka vrsta hrane uz uslov da unos kalorija bude manji od onog koji se aktivnošću potroši.
Zašto ova dijeta nije najbolji izbor za mršavljenje?
Logično je da kada potrošite više kalorija nego što ih unesete, sledi mršavljenje. Uz pomoć različitih aplikacija, računanje borja unetih i potrošenih kalorija postalo je jednostavnije nego ikada.

Ipak, postoji nekoliko razloga zbog kojih ovaj režim ishrane nije najbolji način za održavanje zdrave telesne mase.

"Ne trošimo kalorije na isti način svaki dan. Na primer, kalorije iz ugljenih hidrata sagorevamo puno brže od onih iz proteina i masti. Zbog toga se, kada jedemo hranu bogatu mastima i proteinima duže osećamo sitim“, objašnjava Boni Taub-Diks, nutricionistkinja i autorka njige „Read it Before You Eat - Take You from Label to Table".

Specijaliasta za obolele od dijabetesa Erin Palinski-Vejd, objašnjava: "Ako neko konzumira 1500 kcal dnevno, a ishrana mu se sastoji od jednostavnih ugljenih hidrata bogatih šećerom, biće gladan, a rezultati mršavljenja će biti sporiji."
Zato Taub-Diks i Palinski-Vejd kažu da bi pažnju trebalo obratiti na kvalitet namirnica. Uravnotežen obrok sa zdravim mastima, kvalitetne belančevine i dobri ugljeni hidrati (složene), ključ su uspeha.

"Koncentrisanje samo na kalorije može biti štetno za zdravlje jer nisu sve kalorije iste i može doći do nedostatka važnih nutrijenata", kaže Palinski-Vejd.

Niskokalorična dijeta ne osigurava potrebne vitamine, minerale i vlakana, što povećava rizik od bolesti. Ako brojite kalorije verovatno ćete izbegavati orašaste plodove koji su vrlo zdravi, ali sadrže puno kalorija i umesto njih pojesti, na primer, picu.
Najbolje je, zato da izaberete uravnoteženu ishranu koja obiluje svim nutrijentima, a brojanje kalorija trebalo bi da bude njen deo, a ne osnovni princip.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem