DA LI JE OPRAVDANO OPERISATI KRAJNIKE?

14.12.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 569 | Autor: | 0

Obično se krajnici odstranjuju deci koja imaju godišnje više od 4 gnojne upale grla ili učestali sinusitis

Obično se krajnici odstranjuju deci koja koja imaju godišnje više od 4 gnojne upale grla ili učestali sinusitis

Umesto da se ustanovi mogući uzrok učestalih gnojnih upala i da se na prirodan način osnaži imunitet, kao rešenje kod čestih upala grla kod dece predlaže se – uklanjanje ovih korisnih limfnih žlezda.
Ipak, nedavno objavljena danska studija otkriva da operacije nisu nimalo bezazlene, iako su kratkotrajne i rutinske. Ove intervencije donose kratkoročno olakšanje, ali dugoročno su opasne za zdravlje, jer povećavaju rizik od većeg broja oboljenja.

Koja je funkcija krajnika?
Krajnici, tonzile ili mandule u usnoj šupljini i ždrelu raspoređeni su u obliku prstena. Oni nisu ukras u grlu, već imaju bitnu ulogu. Radi se zapravo o limfnim žlezdama koje su prva linija odbrane od patogena, bakterija i virusa.
Oni štite organizam od infekcija i upala, a najaktivnije su do naše devete godine života.

Istraživanja su pokazala da upravo krajnici mogu formirati zaštitnu barijeru koja sprečava invazivne bakterije i viruse da napadnu osetljivo tkivo naših pluća ili grla. Krajnici su, dakle, važan deo imuniteta.

I njihovim uklanjanjem detetov imunitet, koji je ionako već narušen zbog učestalih upala grla ili sinusa, postaje još slabiji.

Šta je utvrđeno tokom istraživanja? Deca s izvađenim krajnicima češće obolevaju
Danska studija pokazala je da je kod dece kojoj su do devete godine života odstranjeni krajnici tri puta povećan rizik od bolesti kao što su grip, astma, upala pluća, hroničan bronhitis.

Kod dece koja su uz prošla i operaciju uklanjanja trećeg krajnika ili adenoidektomiju rizik od upale unutrašnjeg uha, sinusitisa i alergija čak je četiri puta veći.

Kratkoročno deca su oslobođena tonzilitisa, ali nisu primećena poboljšanja kod dece koja imaju problem s otežanim disanjem, kao ni kod onih s upalom sinusa.

Deca koja su prošla jednu ili obe ove operacije kasnije u životu su podjednako sklona, pa čak i više sklona nego druga deca, oboljenjima grla, uha i nosa.

Istraživanja su pokazala i da su kožne bolesti, konjunktivitis i infekcije uzrokovane parazitima čak 78 posto učestalije među odraslim osobama kojima su odstranjeni krajnici.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem