NAJVIŠE BOLA ZADAJU NAM: MIGRENA, BUBREŽNI KAMENCI I IŠIJAS

17.12.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1536 | Autor: | 0

Na listi najjačih bolova, između ostalog, nalaze se i endometrioza, artritis, čir na želucu i trigeminalna neuralgija...

Na listi najjačih bolova, između ostalog, nalaze se i endometrioza, artritis, čir na želucu i trigeminalna neuralgija...

Pročitajte koje bolesti i stanja izazivaju najjače bolove.

Trigeminalna neuralgija
Karakteriše je izrazito oštar, iznenadan bol u području koje zahvata 2/3 lica. Može potrajati od nekoliko sekundi do minuta, a ljudi ga često opisuju kao iznenadan udar struje.

Klaster glavobolje
Ove glavobolje javljaju se na jednoj strani glave, često i na području oko oka.

Herpes zoster
Kod petine obolelih od ove vrste herpesa razvije se i bol u nervu na pogođenom području. Može pogoditi ljude svih godina, ali češći je kod starije populacije.

Smrznuto rame
Ovde je rame mesecima, ponekad i godinama bolno i ukočeno. Zglob može biti toliko čvrst i ukočen da je praktično nemoguće izvesti jednostavne pokrete, poput podizanja ruke.

Prelomi
Prelomi u kostima i iščašenja diskova u kičmi praćeni su iznenadnim bolovima, a otežavaju i disanje.
Manji prelomi daleko su manje bolni od velikih, javljaju se naročito ako ako povređena osoba pokušava da koristi slomeljnu nogu ili ruku.

Anemija srpastih ćelija
Veoma je bolna i anemija srpastih ćelija. To je nasledni oblik anemije, stanje u kojem ne postoji dovoljno zdravih crvenih krvnih ćelija (eritrocita) za nošenje adekvatne količine kiseonika u telu. Ne postoji lek za ljude s ovom anemijom, ali tretmani mogu ublažiti bol i sprečiti dalje probleme.

Infarkt
Prati ga bol u ramenima, vratu, čeljusti, leđima ili trbuhu, znojenje, omamljenost, kratak dah, vrtoglavica i povraćanje.

Iščašen disk
Najčešći je u donjem delu leđa, a dobro je što se ne javlja često.

Artritis
Najčešće se javlja u kukovima, kolenima, zglobovima i prstima. Bol se može javiti naglo ili polako jačati, a najčešće se povezuje s bolovima u mišićima i ukočenošću zglobova.

Išijas

Radi se o vrlo jakom bolu koji se širi duž ishijatičnog živca koji kreće od donjeg dela leđa preko kukova, duž cele noge. Reč je o najdužem i najdebljem nervu u ljudskom telu.

Bubrežni kamenci
Pomeranje bubrežnih kamenaca može da izazove snažan, oštar i grčevit bol u donjem delu leđa, duž celog abdomena, a ponekad i u preponama. Može da traje satima, s bezbolnim razmacima. Većina kamenova dovoljno je mala da može proći kroz mokraćni kanal.

Upala slepog creva
Bolno oticanje slepog creva izaziva intenzivan bol, a najčešće se javlja kod dece. Ova se upala smatra hitnim stanjem koje zahteva brzu operaciju i odstranjivanje slepog creva.

Endometrioza
Ginekološko stanje kada tkivo slično onome u materici raste na drugim delovima tela, obično prirasta za jajnike i ligamente koji daju potporu materici.

Može uzrokovati izuzetan bol tokom menstruacije, ili u periodu između njih. Drugi simptomi su vrlo duge, teške i neredovne menstruacije, bol u stomaku, bešici i tokom seksualnog odnosa.

Giht
Bona reumatska bolest koja izaziva upale zglobova, a najčešće počinje sa stopalima ili prstima.

Akutni pankreatitis
Reč je o oticanju gušterače. Najčešći simptom je jak abdominalan bol koja se javlja iznenadno. Tup bol se polako pojačava i širi duž leđa sve do levog ramena.

Čir na želucu
U većini slučajeva za nastanak čira na želucu kriva je bakterija helikobakter pilori. Drugi najčešći uzrok je preterana upotreba protivupalnih nesteroidnih lekova, uključujući aspirin i ibuprofen koji mogu oštetiti sluznicu želuca. Takođe, na njegovu pojavu utiču i preterano pušenje, alkohol i stras.

Fibromialgija
Hronično stanju koje prati bol i umor. Bol se može opisati kao pulsirajuć ili gorući, a često zahvata celo telo. Može se pogoršati s vremena na vreme.
Umor varira od običnog umora do iscrpljenosti i simptoma sličnih gripu.

Bol nakon operacije
Zavisno od vrste operacije, variraće i bol. Ipak, prevelik bol nakon zahvata nikad nije dobar znak.

CRPS
Malo se zna o ovom stanju, a pacijenti proživljavaju stalan, jak i neizdrživ bol. Iako u većini slučajeva uzrok bude povreda, bol je neočekivano jak i dugotrajan. Koža bolnog područja je izuzetno osetljiva pa čak i najmanji dodir može da izazove agonizirajuću bol.
U nekim slučajevima bolest se ne može izlečiti.

Migrena
Reč je kompleksnom neurološkom poremećaju koje onemogućava normalno funkcionisanje pojedinca. Glavobolja je glavni simptom, ali mogu je pratiti i osetljivost na svetlo, zvukove i mirise, zamagljen vid, mučnina i povraćanje.

Napadi migrene mogu izgledati zastrašujuće, a oboleli jedino mogu da leže u tišini u zatamnjenoj sobi.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem