ZAGAĐEN VAZDUH DOKAZANO ŠTETI SRCU

20.12.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 403 | Autor: | 0

Nakon šest nedelja udisanja zagađenog vazduha, u krvnim sudovima natalože se naslage a u telu razviju upale

Nakon šest nedelja udisanja zagađenog vazduha, u krvnim sudovima natalože se naslage a u telu razviju upale.

Zagađenje vazduha često je povezivano s povećanim rizikom od srčanih bolesti, ali samo posmatranje zdravlja putnika koji odlaze u gradove zagađenije od onih u kojima žive, može dati odgovor na pitanje kako zagađenje može naškoditi zdravlju srca.
Kod 26 zdravih mladih osoba iz Los Angelesa naučnici su merili u krvi materije koji su rezultat zagađenja, kao i belančevine povezane s rizikom od srčanih bolesti pre i nakon putovanja u Peking na letnji studijski program.

Tokom šest do osam nedelja u glavnom gradu Kine, metaboliti zagađenja u uzorcima urina ispitanika porasli su zajedno s pokazateljima upale u krvi i znacima nakupljanja arterijskog plaka, napisali su autori studije u časopisu "Circulation".

"Ti rezultati potvrđuju ranije dokaze da se ono što se u pogledu razvoja srčanih bolesti uočilo kod životinja, događa i kod ljudi”, kaže Erika Garsija, naučnica sa Univerziteta Južna Kalifornija u Los Anđelesu koja se bavi uticajem okoline na zdravlje, a koja nije učestvovala u istraživanju.

Zagađenje vazduha ozbiljan je zdravstveni problem u Kini gde nepovoljno utiče na zdravlje srca njenih 1,4 milijarde stanovnika, kažu autori istraživanja.

Ranija istraživanja povezivala su dugoročnu izloženost zagađenju vazduha sa srčanim bolestima i prevremenom smrti.

Za vreme boravka studenata u Pekingu zagađenje vazduha bilo je 371 posto veće nego u Los Anđelesu.

"Do šeste nedelje boravka u Pekingu čestice zagađenja u vazduhu imale su već značajan uticaj na biomarkere za srčane bolesti i za razvoj ateroskleroze koji su kod ispitanika aktivirani”, objasnio je doktor Hesus Araujo, kardiolog s medicinskog fakulteta David Gefen na UCLA i vođa ispitivanja.

Pokazatelji izloženosti zagađenju u Pekingu povukli su se nakon što su se studenti vratili u Los Anđeles, naveli su autori.
Foto: Čajna dejli

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem