ZAŠTO JE MED BOLJI OD ŠEĆERA?

02.01.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1023 | Autor: | 0

Lakše se vari, odličan je dodatak jelima i slatkišima, čuva naš imunitet i potpuno je prirodan

Med je potpuno prirodna hrana. Sadrži oko dve stotine različitih materija. Uglavnom je to koncentrisan vodeni rastvor ugljenih hidrata, među kojima su na prvom mestu fruktoza, glukoza, saharoza, maltoza i drugi šećeri. Ugljeni hidrati čine 95% suve materije meda - ponajviše su to fruktoza i glukoza, koji su dobar izvor energije za ljude. Prosečna energetska vrednost meda iznosi 321,4 kcal na 100 g. Pored puno šećera cenjenih za ljudsku ishranu, med sadrži i proteine, enzime, organske kiseline, amino-kiseline, masti, vitamine, minerale i fenole koji spadaju u antioksidanse. Antioksidansi imaju zadatak da spreče nastanak tumora i različitih upala, a preventivno usporavaju procese starenja. Svež med ima sličan antioksidacijski efekat, kao i neko voće i povrće. Sadržaj ovih sastojaka varira prema botaničkom i geografskom poreklu meda. Među slovenskim vrstama meda, najviši antioksidacijski efekat imaju šumski, kestenov, cvetni, lipov i bagremov med.

Karakteristike i kvalitet meda zavise od izvora nektara, zrelosti meda, klimatskih uslova, godišnjeg doba, sastava tla, načina i uslova proizvodnje i skladištenja, kao i od pčelarske prakse. Neki sastojci su posledica zrenja meda, neke dodaju pčele, nekima su izvor biljke. Med istog botaničkog porekla može biti različitog sastava zbog klimatskih razlika i različitog geografskog porekla. Čak i male promene u količini navedenih organskih i mineralnih materija menjaju boju, miris i ukus. Zato postoji mnogo različitih vrsta meda, od svetlih do tamnih, sa svim svojim karakteristikama.

Probava meda - Zbog jedinstvenog sastava, probava kod ljudi razlikuje se od probave drugih šećera. Med uglavnom sadrži jednostavne šećere, koje naš organizam iskorišćava direktno. Ako se uporedi sa belim šećerom, med ima manji efekat na količinu glukoze u krvi, uglavnom zbog visokog sadržaja fruktoze.

Raznovrsnost meda - Može se korisno upotrebiti u pripremi različitih jela i pića, pa ćemo lako pronaći nešto za svačiji ukus. Možemo ga koristiti za doručak, ručak i večeru i kao dodatak glavnim jelima. Staru naviku zaslađivanja čaja medom možemo dopuniti zaslađivanjem kafe, ledenog čaja, smutija, limunade, mlečnih napitaka, raznih kaša, sladoleda, voćne salate…

Sa medom nećete pogrešiti ni u pripremi slatkiša. Možemo koristiti recepte za običan šećer, uzimajući u obzir činjenicu da je med slađi od običnog šećera i da sadrži više vode, pa treba uzimati malo manje meda nego potrebnog šećera, a količinu tečnosti u receptu smanjiti za četvrtinu. Pecite na nešto nižoj temperaturi kako biste sprečili prekomerno tamnjenje testa. Med na sebe veže vlagu, pa kolač sa medom ostaje svež duže vreme i testo se manje mrvi.

Priprema jela sa medom - Treba uzeti u obzir njegovu aromu. Za svetlije vrste meda karakteristična je lagana aroma, dok tamnije vrste imaju jaču aromu. Zato ćemo za ona jela, u kojima ne želimo da se oseti ukus meda, koristiti blagi bagremov med, u gulaše ćemo dodati tamniji šumski med, a kolačima će odličnu aromu dati kestenov med. Med se pri kuvanju i pečenju ne koristi zbog svojih lekovitih svojstava, već zbog svoje arome. Po mogućnosti, med dodajte pri kraju kuvanja kako biste sačuvali što više vrednih sastojaka.

Razlika između belog šećera i meda - Više je nego očigledna. Beli šećer je samo disaharidna saharoza koja se razlaže na glukozu i fruktozu. A u medu su šećeri, ali i druge materije, gotovo sve koje su potrebne našem organizmu, pa zato med ima posebnu vrednost, a ne samo slatkoću. I najzad, u proizvodnji industrijskog šećera koriste se razne hemikalije, dok je med potpuno prirodan proizvod pčela kojem ništa ne dodajemo niti oduzimamo, ne sadrži nikakve konzervanse, a ima antioksidanse i deluje antimikrobno.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem