ZAGAĐEN VAZDUH LOMI KOSTI

09.01.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 555 | Autor: | 0

Naučnici su utvrdili da sitne čestice, koje su glavni izvor zagađenja vazduha, smanjuju gustinu kostiju

Nova studija, koju je vodio Institut za globalno zdravlje u Barseloni, sugeriše da je loš kvalitet vazduha povezan s manjom gustinom kostiju kod starije populacije.

Iistraživači su analizirali podatke koji se tiču na zdravlja kostiju i životnih uslova 3.717 učesnika, uključujući 1.711 žena, iz 28 sela u blizini grada Hajderabad u Indiji.

Istraživači su koristili procene izloženosti zagađenju vazduha na otvorenom, pozivajući se na prisustvo ugljenika i sitnih čestica u vazduhu. To su sitne čestice koje dolaze iz gasova automobila, a koje dugo ostaju u vazduhu i infiltriraju se u ljudsko telo kroz pluća.

Tim je istraživao eventualnu vezu između kvaliteta vazduha i zdravlja kostiju, posebno gledajući merenja koštane gustine u lumbalnoj kičmi. Otkriveno je da pojedinci, koji su često izloženi zagađenom vazduhu, imaju niži nivo koštane mase.

Pretpostavlja se da bi veza između lošeg kvaliteta vazduha i lošeg zdravlja kostiju mogla postojati usled oksidativnog stresa i upale izazvane zagađenjem vazduha.

Istraživači su takođe primetili da izloženost učesnika sitnim česticama u vazduhu iznosi 32,8 mikrograma po kubnom metru, što daleko premašuje granice preporučene od Svetske zdravstvene organizacije (WHO) od 10 mikrograma po kubnom metru. Poređenja radi, vrednost sitnih čestic u Beogradu, Valjevu i Boru kretala se tokom decembra oko nivoa od 150 mikrograma po metru kubnom.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem