DA BISTE SAČUVALI ZDRAVLJE, ŠTA BI TREBALO DA PRESTANITE DA RADITE?

13.01.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 811 | Autor: | 0

Ne podižite osobu koja se onesvestila, ne duvajte u dečiju hranu, ne perite zube odmah posle jela...

Ne podižite osobu koja se onesvestila, ne duvajte u dečiju hranu, ne perite zube odmah posle jela...Evo zašto.

Ne duvajte u dečiju hranu

Kada duvate u dečiju hranu možete «uduvati» i bakterije koje dovode do karijesa, čak i ako dete još uvek nema zube, jer su oni najugroženiji kad tek počnu da se razvijaju.

Ne zabacujte glavu nazad kada imate krvarenje iz nosa
Zabacujući glavu možete izazvati gušenje krvlju, jer se ona spušta u zadnji deo grla. Umesto toga, prstima stisnite nozdrve, sednite i držite glavu i bradu pravo

Ne dižite osobu koja se onesvestila
Razlog zbog kojeg se ljudi onesvešćuju je naglo snižavanje krvnog pritiska što rezultira tim da krv ne dospeva u mozak. Ako osobu podignete sprečićete da krv dođe do mozga. Umesto toga, ostavite osobu koja se onesvestila u ležećem položaju. U tom položaju treba da ostane nekoliko minuta. Nemojte joj dozvoliti da ustaneu dok ne bude u potpunosti dobro.

Ne perite zube odmah nakon obroka
Pranje zuba odmah nakon obroka oštećuje zubnu gleđ. U slučaju da želite da zube perete pre jela, prvo usta isperite vodom, a zatim pričekajte najmanje dvadesetak minuta.

Ne udarajte osobu koja se guši po leđima

Ako udarate osobu koja je u uspravnom položaju, predmet kojim se guši može samo skliznuti dole. Umesto toga, nagnite osobu napred i naterajte je da se iskašlje, ukoliko to ne uspe, udarite je nekoliko puta po leđima, između lopatica.

Ne nanosite led direktno na modricu

Budući da je koža vrlo osetljiva, ako to učinite smanjićete protok krvi, što će usporiti oporavak Umesto toga, zamotajte led u peškir ili bilo koju drugu tkaninu i stavite ga odmah nakon povrede. Nemojte ga držati duže od deset minuta.

Ne stavljajte maslac ili led na opekotinu
Led i maslac vam neće pomoći da se rešite opekotina. Opekotina ide duboko u kožu i potrebno ju je ohladiti kako biste sprečili veća oštećenja.
Opekotinu stavite pod hladnu vodu i držite je tako dvadesetak minuta.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem