ŠTA NE SMETE DA JEDETE KADA STE BOLESNI

07.02.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 681 | Autor: | 0

Orašasti plodovi, brokoli i pasulj dobri su za zdravlje, ali ako ih jedete kada ste bolesni, samo će pogoršati stanje

Orašasti plodovi, brokoli i pasulj dobri su za zdravlje, ali ćete, ako ih jedete kada ste bolesni, samo pogoršati stanje.

Kada se osećate loše ili ste prehlađeni, sa svih strana stižu saveti. Ali nisu svi od pomoći. Neke namirnice, koje su inače zdrave, mogu vam samo pogoršati stanje, piše Hafington post.

Šta bi trebalo da izbegavate kada ste bolesni?

Kada ste prehlađeni, imate grip ili groznicu
Izbegavajte:
Orašaste plodove
Orašasti plodovi sadrže hranjive materije kao što su cink i vitamin E. Ipak, bilo bi dobro da ih ne jedete tokom početnih faza bolesti, posebno ako vam je stomak osetljiv ili kada imate temperaturu. Budući da su ovi plodovi bogati mastima, organizmu će trebati više energije da ih svari pa to može dovesti do stomačnih problema i oduzeti vam energiju.

Brokoli
Iako je brokoli zdrav jer je bogat vitaminima A i C, ima dosta vlakana koja se teže vare i da ne biste iritirali gastrointestinalni sistem, radije jedite namirnice koje imaju manje vlakana i koje se lakše vare.

Umesto toga jedite:
Crvene paprike
Crvene paprike sadrže kvercetin, koji je snažan antioksidans i dobar je u borbi protiv virusa i upala. Osim toga, crvene paprike su bogate vitaminom C, a ovde nema toliko kiseline kao kod citrusa.

Gljive
Naučnici su otkrili da gljive mogu povećati nivo nekih proteina ključnih u odbrani organizma od infekcija.

Kada kašljete ili imate upaljeno grlo
Izbegavajte:

Sveže povrće
Hrana koja je tvrda ili oštra teže se guta i izaziva iritaciju. Najbolje bi bilo da sveže povrće pojedete kada vam se grlo oporavi.

Citruse
S jedne strane, unosom citrusa pojačavate količinu vitamina C u organizmu, kao i količinu elektrolita poput kalijuma. S druge strane, nivo kiselosti u pomorandžama i grejpfrutu može dodatno iritirati grlo.

Umesto toga jedite:
Jaja
Jaja su laka za gutanje i sadrže vitamin D i cink koji jačaju imunitet. Osim toga, protein koji jaja sadrže pretvara se u aminokiseline, koje jačaju imunitet.

Med
Mekana tekstura meda pomoći će vam da ublažite simptome suvog i upaljenog grla, a med, osim toga, sprečava kašalj. Tu je i dokazano antibakterijsko delovanje meda.

Kada vas boli stomak, imate proliv ili vam je muka

Izbegavajte:

Mlečne proizvode
Ovi proizvodi sadrže laktozu koju želudac obrađuje zahvaljujući stomačnom enzimu koji se naziva laktaza. U slučaju dijareje ovaj enzim se može "potrošiti"zbog upale pa nije baš najbolja ideja da tada unosite mlečne proizvode.

Mekinje
Mekinje imaju veliku količinu nerastvorivih vlakana, koja se ne rastvaraju u tečnosti, pa mogu proći kroz creva brže od ostalih namirnica, što nije dobra ideja ako ste veliki deo dana proveli u toaletu. Isto se odnosi i na smeđi pirinač.

Pasulj
Šećeri koji se nalaze u pasulju mogu iritirati stomak i podstaći dijareju, gasove i grčeve. To se događa jer organizam ne proizvodi dovoljno enzima koji smanjuje gasove i pomažu u varenju šećera.

Umesto toga jedite:
Zobenu kašu
Osim što je blaga prema stomaku, zobena kaša sadrži topiva vlakna, koja privlače vodu u probavni sistem i pomažu u regulisanju stolice. Ona sadrži i selen, koji štiti telo od infekcije i cink, koji pomaže imunitetu.

Beli pirinač
Beli pirinač je blag i dobar za probavni sistem. Bogat je skrobom i ima malo vlakana.

Banane
Kada imate dijareju ili ukoliko povraćate, to najčešće znači da je nivo kalijuma u vašem organizmu opao. Kalijum je važan mineral koji održava dobru ravnotežu vode u organizmu i pomaže u održanju zdravlja ćelija. Banane su bogate kalijumom i skrobom koji podstiče razvoj dobrih bakterija u želucu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem