ZAŠTO JE PEŠAČENJE KORISNO?

09.02.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 673 | Autor: | 0

Najjednostavnija fizička aktivnost jača svaki mišić u telu, povećava lučenje serotonina, obezbeđuje bolju kondiciju, snaži imunitet

Pešačenje je najprirodniji i najlakši vid kretanja koje će vam obezbediti zdravlje celog tela. Redovno pešačenje ima mnogo pozitivnih efekata na naše psihičko i fizičko zdravlje.

Hodanje je potpuno prirodan i bezbedan vid rekreacije koju možete da izvodite bilo gde i bilo kada, bez dodatne skupe opreme i teretane. Dovoljno je samo da imate vremena i dobru volju. Redovna šetnja poboljšava naše psiho-fizičko stanje, jača svaki mišić u telu, da pri tom ne izaziva dodatno opterećenje.

Osim toga, nakon tridesetominutne šetnje, telo počinje sa lučenjem serotonina i endorfina, hormona sreće i na taj način vam u velikoj meri umanjuje stres, a znamo da oslobađanje od stresa blagotvorno deluje i na san.

Prvo pravilo šetanja je ustvari u vezi sa vašom kondicijom. To znači da morate da hodate brzo, ali tako, da ne ostanete bez vazduha ili se zadišete. Cilj pešačenja nije zadihanost i umor, nego pravilno, koordinisano kretanje, a to znači uspravan položaj tela i težište koje pri svakom koraku ide od pete prema prstima. Pokreti noge moraju biti praćeni pokretima ruku. Da hodate pravilno, posebno ćete osetiti u zadnjim mišićima nogu i mišićima zadnjice.
Da bi pešaćenje bilo udobno i opuštajuće, potrebno je da imate adekvatnu sportsku obuću, koja će dobro obuhvatiti stopala i telu dati potrebnu podršku.
Za rekreativno pešačenje, najpogodnije su šumske staze ili staze u parkovima. Nadisaćete se svežeg vazduha, a to će vam pomoći da lakše prebrodite neke stresne i napete trenutke.
Ukoliko imate problema sa gležnjevima, preporučuje se da se pri pešačenju držite ravnih površina, jer je onda rizik od povrede skočnog zgloba mnogo manji.
Uz redovno pešačenje stičemo kondiciju, a istovremeno smanjujemo verovatnoću pojave kardiovaskularnih bolesti u starijem dobu. Hodanje je korisno za cirkulaciju krvi u telu, jača srce i dovoljno je tri puta po trideset minuta dnevno pešačenja i vaš pritisak će doći u normalu.
Pešačenjem ćete lakše i smršati i održavati telesnu težinu, jer hodanje ubrzava metabolizam i rad creva, a o jačanju i oblikovanju mišića da ne govorimo. Pešačenje, takođe, podstiče pravilnu raspodelu kalcijuma u kostima i pomaže u izgradnji koštane mase, što smanjuje verovatnoću od osteoporoze. Važna korist od pešačenja je i pravilan rad pluća i poboljšano disanje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem