DA BI VAM UVA, VALERIJANA ILI KANTARION POMOGLI, MORATE ZNATI KAKO DA IH KORISTITE

11.02.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 2049 | Autor: | 0

Biljna formula koju su osmislile dr Nataša Simin, dr Marija Lesjak i dr Ivana Beara, donela im je pobedu na konkursu za najbolju žensku preduzetničku ideju

Već dugo dr Nataša Simin, dr Marija Lesjak i dr Ivana Beara proučavaju biohemiju lekovitog bilja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Prošle godine odlučile su da svoju novu biljnu forumulu javno prezentuju i sa njom su pobedile na konkursu za najbolju žensku preduzetničku ideju, pod sloganom: "Zauzmi stav, razvijaj ideju".

- Biljke su nepresušni izvor izuzetno moćnih lekovitih supstanci. Nas tri se dugi niz godina bavimo naučnim istraživanjima u oblasti biohemije lekovitog bilja i shvatile smo da bi mnogi naši rezultati mogli da se primene u praksi i iskoriste za stvaranje proizvoda koji bi značajno doprineli kvalitetnijem životu ljudi. Klimatski uslovi i geografski položaj naše zemlje izuzetno su povoljni za gajenje mnogih lekovitih biljaka, zbog čega smo osnovale kompaniju HerbElixa, sa ciljem da razvijamo i proizvodimo preparate na bazi lekovitog bilja gajenog u Srbiji kao organsku proizvodnju. Trenutno, naš fokus je razvoj proizvoda na bazi etarskih ulja.

Koje biljke rastu na našem podneblju, a čiju lekovitost cenite?
- To su prvenstveno mediteranske začinske biljke, kao što su vranilova trava, majčina dušica, rtanjski čaj, matičnjak, kleka, zatim valerijana, kantarion, kičica, lincura, beli slez, uva...

Kada treba koristiti biljke kao pomoćno sredstvo?
- Lekovite biljke se najčešće koriste za prevenciju određenih bolesti. Takođe, često se koriste kao dopuna standardnoj terapiji. U slučaju da se nezavisno od ostalih lekova koriste za lečenje bolesti, neophodan je nadzor lekara i važno je koristiti preparate sa jasno definisanom namenom, a izbegavati preparate koji leče sve.

Poznajete hemijske procese koji se odvijaju u biljakama. Da li biljke u sinergiji deluju efikasnije i kako ih kombinovati?
- Veoma je često da biljke u kombinaciji sa drugim biljkama mogu da ispolje snažnije lekovito delovanje od svake pojedinačne biljke. Međutim, veoma je važno da kombinacije biljaka budu naučno ispitane, jer ako se pogrešno kombinuju, može potpuno da izostane efekat, ili da se javi suprotan.

Koliko optimalno treba da traje terapija biljem?
- Kada se lekovite biljke koriste u obliku čaja, naročito ako se radi o biljkama koje su u širokoj upotrebi, kao što su nana, kamilica ili majčina dušica, nema posebnih upozorenja, bezbedne su za svakodnevnu upotrebu. Međutim, ako se radi o biljkama koje su specijalizovane u lečenju, kao što su uva, valerijana, kantarion, gavez, potrebno je imati određena predznanja i detaljna uputstva o upotrebi ovih biljnih droga, jer njihovo nepravilno korišćenje može da ima izvesne kontraindikacije, naročito ukoliko pacijent istovremeno koristi i druge lekove sa kojima može da dođe do interakcije.

Koja je Vaša biljna preporuka u prevenciji stresa?
- Matičnjak ima vrlo blago delovanje i ublažava stres, a uz to je čaj od matičnjaka izuzetno prijatnog ukusa, zatim kantarion koji deluje kao antidepresiv i valerijana koja smanjuje napetost i koristi se kao sredstvo za uspavljivanje.

Da li biljke mogu da pomognu kardiovaskularnim bolesnicima?
- S obzirom da su kardiovaskularne bolesti hronične, bolesnici moraju da budu pod strogim nadzorom lekara. Međutim, dobro je poznato da se glog uspešno primenjuje za jačanje srčanog mišića i da na tržištu postoji mnogo preparata, a sadrže ovu biljku.

Zašto je infekcija helikobakterom opasna i da li postoji prirodna pomoć?
- Infekcija helikobakterom danas je veoma rasprostranjena: oko 50 % svetske populacije je zaraženo, ali tek 20 % zaraženih oseća posledice infekcije. Ona živi u želucu i može da izazove različite bolesti, kao što su gastritis, čir na želucu i karcinom želuca. Standardno se leči kombinovanom antibiotskom terapijom. Međutim, veliki broj pacijenata ostaje neizlečen, jer je bakterija razvila otpornost na postojeće antibiotike. Zbog toga Svetska zdravstvena organizacija apeluje da se hitno pronađu novi lekovi protiv ove bakterije. Kroz naučne projekte na fakultetu, došli smo do zanimljivih rezultata koje biljke ispoljavaju snažno antimikrobno delovanje protiv ove bakterije. Nakon toga odlučile smo se da dobijene rezultate pretočimo u proizvod koji efikasno suzbija infekciju izazvanu helikobakterom i može da se koristi samostalno ili kao dodatak standardnoj antibiotskoj terapiji.

Koliko Vam je vremena bilo potrebno za razvoj proizvoda, od naučne ideje i prvih rezultata, do konkretnog proizvoda?
- Od prvih rezultata do konačnog proizvoda bilo nam je potrebno nekoliko godina razvoja, formiranje konačnog farmaceutskog oblika pogodnog za ljudsku upotrebu, registraciju preparata, nabavku sirovina...

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem