ŠTA NE SMETE DA RADITE PRE ODLASKA NA LEKARSKI PREGLED

20.02.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 639 | Autor: | 0

Pre odlaska u laboratoriju kafa je zabranjena, u dermatološku ordinaciju ne ulazite sa lakiranim noktima, pre mamografije zaboravite na dezodorans

Pre odlaska u laboratoriju kafa je zabranjena, u dermatološku ordinaciju ne ulazite sa lakiranim noktima, pre mamografije zaboravite na dezodorans. Šta još ne smete da radite pre odlaska kod lekara?

Pre sistematskog pregleda
Pre sistematskog, ili bilo kojeg drugog odlaska kod lekara ako će vam biti meren krvni pritisak, nemojte piti kafu niti druge napitke koji sadrže kofein. Isto važi i za duvan, ali i kapi i sprejeve za nos.

Masna hrana pre vađenja krvi
Pri vađenja krvi trebalo bi da izbegavate preterano masnu hranu, kao i prekomerne količine hrane jer to može da utiče na rezultat ispitivanja. Najbolje bi bilo preskočiti obrok i otići na vađenje krvi natašte. Ako nalaz krvi uključuje merenje holesterola i drugih masnoća u krvi, bilo bi najbolje ne jesti osam do deset sati pre vađenja krvi. Nivo šećera i triglicerida u krvi može porasti ubrzo nakon obroka.

Lek protiv prehlade pre pregleda
Lekar će tokom pregleda proceniti simptome, ako ste uzeli lekove protiv prehlade, možda će vam povisiti krvni pritisak. Ako trpite jake bolove, popijte tabletu ali pazite da što bolje opišete svom lekaru simptome i kažete koji ste lek popili.

Lakiranje noktiju pre odlaska dermatologu
Pre odlaska dermatologu, nemojte ići na manikir i pedikir. Dermatolog će pegledati i nokte, a ne samo kožu, zato bi bilo dobro da nemate nalakirane ili veštačke nokte. Sitne promene u noktima lekaru ukazuju na neke veće zdravstvene probleme, poput anemije, dijabetesa pa čak i bolesti srca. Osim toga, na nelakiranim noktima je lakše uočiti gljivice. Takođe, bilo bi dobro da ne stavljate puder na lice, ni senku na kapke kako bi dermatolog mogao lakše da uoči eventualne probleme na koži. Ako se redovno šminkate, skinite šminku pre pregleda.

Alkohol pre merenja holesterola
Jedna od 4 komponente kod utvrđivanja masnoća u krvi je nivo triglicerida, zato izbegavajte sve što bi na to moglo imati uticaj. Pre merenja masnoća u krvi izbegavajte alkohol 24 sata. Takođe, bilo bi dobro izbegavati slatkiše, masnu hranu ali i prejedanje pre odlaska na vađenje krvi zbog merenja masnoća.

Kafa pre stres testa
Stres ehokardiografija (UZ srca pod opterećenjem) služi za kontrolu rada srca pod opterećenjem (sprovodi se tokom hodanja po pokretnoj traci ili vožnje sobnog bicikla). Ali, ako kod vas takav test uključuje i farmakološke agense (farmakološki stres test), nemojte pre odlaska na kontrolu konzumirati ništa što sadrži kofein.

Dehidracija i uzorak urina
Kada idete da date uzorak mokraće pobrinite se da to ne radite dehidrirani kako ne biste dobili pogrešne rezultate. Takođe, pre davanja urina na analizu izbegavajte vežbanje ako ono nije deo vaše svakodnevne rutine.

Ginekološki pregled i menstruacija
Ako imate menstruaciju nije potrebno otkazivati termin za ginekološki pregled. Menstruacija neće uticati ni na koji test koji ginekolog može obaviti, uključujući i Papa-test. Mnoge se žene osećaju prijatnije ako odlože termin pregleda iza menstrualnog krvarenja, ali s medicinskog stajališta za to nema potrebe. Izuzetak je ako na ginekološki pregled odlazite zbog oštećenja sluznice, ranice ili neobičnog sekreta jer će u tom slučaju ginekologu biti lakše da otkrije uzrok problema ako nije prisutno menstrualno krvarenje.

Dezodorans i mamografija
Većina dezodoransa sadrži aluminijum koji na nalazu mamografije izgleda kao kalcifikat u tkivu dojke pa se nalaz može tumačiti kao lažno pozitivan. Zato, ako ste stavili dezodorans operite pazuh pre pregleda iako bi najbolje bilo da ga taj dan uopšte ne stavite.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem