OČISTITE LUK BEZ SUZA

20.02.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 367 | Autor: | 0

Dok sečemo luk enzimi iz kore reaguju u dodiru sa vazduhom

Dok sečemo luk enzimi iz kore reaguju u dodiru sa vazduhom i zbog gasova koji tada nastaju plačemo. Postoji niz saveta koji vam mogu pomoći da seckate luk bez suza.

Secite luk ispod vode

Najbolje je da to luk seckate u posudi koja ima ravno dno. To može biti problematičan proces jer voda otežava postupak, ali ako dovoljno čvrsto držite luk, bez problema ćete ga iseći.

Secite luk u blizini plamena
Seckanje luka u blizini vatre, odnosno plamena, takođe će vam pomoći da izbegnete suze. Vatra troši kiseonik iz vazduha, a tako privlači i čestice luka. Najlakši način je da uključite plin na šporetu i blizu njega seckate luk. Ili u blizini daske na kojoj seckate luk upalite sveću.

Ohladite luk
Stavite luk u frižider na pola sata, a možete ga ostaviti i tokom noći. Hlađenje luka usporava proces promene enzima.

Oštar nož i sok od limuna
Kada sečete luk najbitnije je da to radite oštrim nožem. Što je nož oštriji, tako je rez precizniji i luk otpušta manje enzima. Takođe, nož možete namazati i limunovim sokom jer on smanjuje nivo gasova.

Deo luka sa korenom secite na kraju
Kada počnete da sečete luk, deo iz kojeg raste koren, odnosno, onaj ispupčeni deo luka, trebalo bi da odesečete poslednji. Ako se on iseče prvi, luk počinje da ispušta gasove i pre nego što počnete da ga sečete. Stavite luk na dasku i secite prema korenu, a njega kasnije samo bacite.

Zadržite dah dok sečete luk ili koristite ronilačke naočare
Možda će vam zvučati čudno, međutim, jedan od trikova je i da zadržite dah dok sečete luk ili da koristite ronilačke naočare koje će znatno smanjiti udisanje gasova koje otpuštaju enzimi luka, a i zaštitiće vam oči. Najbitnije je da se gasovi ne udišu jer automatski šalju poruku mozgu da se "mora odbraniti suzama".

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem