ŠTA SE DOGAĐA U TELU AKO REDOVNO PIJETE KAFU

23.02.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1321 | Autor: | 0

Ako volite kafu i redovno je pijete smanjićete rizik od pojave raka, bićete bolje raspoloženi i bolje pamtiti

Ako volite kafu i redovno je pijete smanjićete rizik od pojave raka, bićete bolje raspoloženi i bolje pamtiti. Zato ako volite kafu slobodno u njoj uživajte.

Dobre strane kafe

Smanjuje šanse za rak - Umerena konzumacija kafe (do četiri šoljice dnevno) zapravo produžava život! Redovnim pijenjem kafe smanjuje se rizik od dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, demencije, ciroze i nekih vrsta karcinoma, kao što su rak jetre i materice. Kako bi antioksidansi iz kafe mogli da deluju, potrebno je izbaciti šećer i mleko.

Bolje raspoloženje - Osim što sprečava bolesti, kofein iz kafe direktno je povezan s mozgom i raspoloženjem. Pozitivni učinci kafe na ljudski um uključuju i bolju koncentraciju, budnost i pažnju. Neka istraživanja pokazala su kako je kod ljudi koji konzumiraju dve do tri šoljice kafe dnevno manja stopa samoubistava.

Poboljšano pamćenje - Kofein, osim što deluje kao stimulans, poboljšava pažnju i koncentraciju i pozitivno deluje na dugoročno pamćenje.

Zdravo telo i um - Kafa ima pozitivne učinke na sportiste. Kofein isključuje receptore u mozgu zadužene za adenozin koji izaziva osećaj umora. Zavisno od građe osobe, nekoliko šojlica kafe mogu poboljšati i rezultate treninga, ali i izdržljivosti.

Bez preterivanja
Preterivanje je loše u svemu, tako i u kofeinu. Mogući simptomi od previše kafe uključuju nesanicu, teskobu, paniku, a mogući je razvoj zavisnosti od kofeina čiji je glavni simptom glavobolja. U turskoj kafi i espresu ima nešto više holesterola, ali nedovoljno za brigu, ako umereno uživate u svojim dnevnim dozama.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem