TESTIRAJTE SAMI DISANJE, SLUH, VID I PAMĆENJE

07.03.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 708 | Autor: | 0

Brze kućne testove za proveru zdravlja možete sprovesti sami

Brze kućne testove za proveru zdravlja možete sprovesti sami, a pomoću njih proverićete svoje zdravlje. Ovi testovi, naravno, ne mogu da zamene pregled, ali su dovoljno efikasni da pokažu prve znake određenih problema sa zdravljem. Zato, ako rezultati ovih kućnih testova ne budu bili dobri, obratite se lekaru!

Test za proveru zdravlja respiratornog sistema
Zdravlje i rad vašeg respiratornog sistema možete proveriti putem Štangeovog metoda. Naime, kako biste uspešno sproveli ovaj test biće vam potrebna samo štoperica. Potrebno je da sednete i udahnete tri puta vazduh, ali bez izdisanja. Nakon trećeg udaha zadržite dah što duže možete i na štoperici merite vreme. Ukoliko ste dah uspeli da zadržite 40 sekundi ili manje, to znači da vaš respiratorni sistem ne radi u potpunosti kako treba. Prosečan rezultat zadržavanja dana iznosi od 41 sekunde do 49 sekundi, a ako ste dah uspeli da zadržite 50 sekundi ili više, to je siguran pokazatelj da je zdravlje vašeg respiratornog sistema idealno.

Test za proveru sluha
Kako biste uspešno uradili test potrebno je da sedite i osluškujete šta osobe koje su udaljene oko 5 metara od vas pričaju. Naravno, test ne možete izvesti na otvorenom, ni u kafićima, jer ima previše buke. Najbolje bi bilo da se test uradite na mirnom mestu. ukoliko čujete šta ljudi na propisanoj udaljenost od vas govore normalnim glasom, onda je vaš sluh dobar, u suprotnom bi trebalo da se javite lekaru.

Test za proveru kvaliteta vida
Kvalitet vašeg vida možete proveriti na dva načina. Prvi podrazumeva test u kom je potrebno da gledate u prozor, kroz koji prodire sunčeva svetlost, trideset sekundi i potom zatvorite oči. Potom, otvorite levo oko i zatvorite ga, pa otvorite desno oko i gledajte ponovo u prozor. Ukoliko vam je vid zamagljen a linije na prozoru nisu paralelne ni jasne, to može biti znak makularne degeneracije ili gubitka vida. Takođe, vid možete proveriti tako što ćete se udaljiti od nekog automobila oko 30 koraka i pokušati da pročitate registarsku tablicu. Ukoliko ne vidite jasno brojeve i slova, što pre se obratite očnom lekaru kako bi uradio detaljan pregled.

Provera rada mozga
Uzmite papir i olovku i nacrtajte sat, ali bez kazaljki. Kazaljke docrtajte tek kada vam prijatelj zada vreme. Ono vreme koje vam je prijatelj rekao ucrtajte u sat putem kazaljki. Ukoliko ne unesete ispravno vreme, to može biti prvi znak demencije. Ovaj test pokreće veliki broj funkcija u mozgu, stoga može prikazati prve znake određenih bolesti kao što je demencija.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem