KROMPIR SNIŽAVA PRITISAK

10.03.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 668 | Autor: | 0

Održava vitkost, a bogat je i vitaminima C i B

Krompir je dugo smatran namirnicom koja goji. U poslednje vreme, međutim, postao je nova supernamirnica koja, ako jedete dve porcije dnevno, može da smanji krvni pritisak, tvrde naučnici.
Krompiri koji nisu pripremani prženi, sa uljem, puterom, bez kečapa i podgrejavanja u mikrotalasnoj su najzdraviji, a prihvatljivi su i kuvani i pečeni.
U studiji 18 muškaraca i žena jelo je šest do osam krompira veličine loptice za golf za ručak ili večeru kao deo redovne ishrane. Većina testiranih osoba bila je gojazna i pili su lekove za snižavanje pritiska.
Posle mesec dana “krompir tretmana” značajno im je pao krvni pritisak, što je navelo naučnike da zaključe da su krompiri jači od tableta. Takođe, nijedan od ispitanika nije dobio na težini za vreme testa.
Savet za postizanje maksimalnog efekta je i da jedete krompir sa korom, jer se najzdraviji sastojci nalaze upravo u kori.
Krompiri imaju manje kalorija od pirinča i testenine, a bogati su vitaminom C.
Dobar su izvor i vitamina B, magnezijuma, kalijuma i cinka. Imaju malo masti, pa pomažu i u borbi protiv holesterola. Krompir srednje veličine ima oko 110 kalorija.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem