KADA BELI LUK NIJE DOBAR ZA ZDRAVLJE

22.03.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 1305 | Autor: | 0

Iz knjige Beli luk praktični saveti za zdravlje i dom dr Peni Stenvej. Prenosimo savete kako da iskoristite moćnu biljku, a da izbegnete ono što kod nje treba izbeći

Nesporno je dobar za zdravlje, narčito za krvne sudove. Ipak, postoje situacije kada je bolje izbegavati ga. Iz knjige Beli luk praktični saveti za zdravlje i dom dr Peni Stenvej. Prenosimo savete kako da iskoristite moćnu biljku

Kožni problemi
Kožu najpre testirajte tako da nanesete beli luk na malo područje koje nije izloženo i nekoliko sati kasnije proverite da li je iritirano. Ako jeste, nemojte ponovo da ga nanosite. Ulje belog luka ne sadrži veze koje dovode do iritacije (sumporne kiseline i alicin), ali nema ni bioaktivnost alicina i njegovih derivata. Budite oprezni kad nanosite beli luk na dečju kožu.

Vaginalni i rektalni problemi
Ne koristite beli luk lokalno, jer bi mogao da iritira ili da peče.

Želudačni ili probavni problemi
Zapamti da velike količine belog luka mogu da iritiraju želudac i creva.

Krvarenje
Zapamti da beli luk može da podstakne krvarenje. Taj efekat može još više da se pogorša ako konzumirate bilje i/ili dodatke ishrani koji usporavaju zgrušavanje krvi, uključujući riblje ulje, vitamin E, angeliku, klinčić, đumbir, ginko, crvenu detelinu, kurkumu i vrbu.

Trudnoća
Zapamtite da normalna količina belog luka dnevno nije štetna za dete, ali mudro je izbegavati velike količine i ne nanositi beli luk na kožu. Ako je porođaj za dve nedelje, unos velikih količina belog luka mogao bi da podstakne krvarenje za vreme porođaja i propratnih hirurških procedura.

Dojenje
Izbegavajte konzumaciju ili nanošenje velikih količina belog luka jer nema dovoljno podataka koji potvrđuju da je bezopasan za dete. Deca duže sisaju ako su im majke jele beli luk, verovatno jer vole majčino mleko sa ukusom belog luka.

Predoperativna stanja
Izbegavajte beli luk dve nedelje pre zakazane operacije jer može da podstakne krvarenje.

Hronični alkoholizam
Izbegavajte velike količine belog luka jer usporava razgradnju jetrinog enzima P450 2E1 koji pomaže u razgradnji alkohola.

Ako koristite oralnu kontracepciju koja sadrži estrogen
Zapamtite da beli luk ubrzava razgradnju i smanjuje učinak kontracepcije. Ako konzumirate mnogo belog luka, razmislite o dodatnoj kontracepciji.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem