KAKO BRZINA (NE)SPROVODJENJA MERA PROTIV COVID-19 UTIČE NA EPIDEMIJU

22.03.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 457 | Autor: | 0

Ključ pobede nad koronavirusom je brzina reagovanja država i dosledno sprovođenje mera za sprečavanje širenja COVID-19

Primarni zadatak svih evropskih vlada sada je zaustavljanje širenja koronavirusa. Problem je što je svaka vlada ovom, trenutno najvećem svetskom problemu, pristupila u različito vreme, piše LaVanguardia.com.

U Španiji su 13. marta, dve nedelje nakon što je broj zaraženih svakog dana počeo da prelazi 30, uvedene prve ozbiljnije mere. Kada je broj obolelih prešao 5.000 usledile su ozbiljnije: zabrana napuštanja stanova, zabrana rada kafića i restorana, zaključavanje parkova...

Južna Koreja prve mere je primenila kada je ustanovljeno da ima 200 bolesnih.

Italija je zakasnila, nakon što je virus nedeljama neometano cirkulisao među stanovništvom, mere su uvedene 9. marta: izolovano je 15 miliona ljudi u Lomabrdiji.

Francuska je, takođe zakasnila: osamnaest dana nakon prelaska praga od 30 slučajeva, u ponedeljak 16. marta. Prioritet su bili izbori a tada je u državi već bilo više od 6.600 zaraženih.

Još sporije reagovala je Nemačka, devetnaest dana od prvog skoka broja obolelih, i zato sada beleži 21.000 zaraženih. Agela Merkel je tek u u ponedeljak, 16. marta, kada je već bilo 7.000 zaraženih, objavila mere: zatvaranje prodavnica, parkova, mesta za zabavu...

Uopšteno gledano, evropske država zakasnile su najmanje 15 dana u primeni mera i zato će kriva broja obolelih i dalje rasti, upozoravaju sa Univerziteta Džon Hopkins.

Sa druge strane, Južna Koreja je reagovala četvrtog dana uvodeći restriktivne mere u trenutku kada je imala oko 200 bolesnih. Južna Koreja naučila je lekciju tokom epidemije SARS-a i primenjeni su protokoli predviđeni za ove slučajeve.

Pre Koreje, i Kina je primenila drastične mere u sprečavanju epidemije.

Evropa plaća neiskustvo i ležernost, a države sa najvećim brojem zaraženih, Španija, Italija, Nemačka i Francuska, moraju hitnim i drastičnim merama da obore broj novozaraženih.

dijagram sirenja bolesti

Čitajte još:

Gde sve vreba COVID-19

Ako ste u samoizolaciji, evo šta treba da radite

Kako razlikovati koronavirus od alergije

Osam pitanja i osam odgovora o koronavirusu

Koronavirus: kako se bolest razvija

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem