KAKO DIJETA, ALKOHOL, ADITIVI, STRES I SO UGROŽAVAJU ŽENSKO ZDRAVLJE

28.03.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 229 | Autor: | 0

Normalno funkcisanje jajnika i pravilan balans hormona presudni su za zdravlje svake dame. Šta da izbegavate da biste ih sačuvale

Jajnici su fizički simbol ženske energije. Njihovo normalno funkcionisanje neophodno je za reproduktivno zdravlje žene, a svaka negativna promena na jajnicima može imati posledice po zdravstveno stanje celog organizma, piše Lovesensa.

Evo šta ugrožava zdravlje jajnika:
Nezaštićen seksualni odnos
Seksulano prenosive infekcijene izazivaju samo vaginalna oboljenja, već imaju sposobnost da prodru u duboko u organizam i ugroze zdravlje organa. Štetni mikroorganizmi ulaze u jajnike i matericu i izazviju upale.

Stroga dijeta
Rigorozne dijete možda vam mogu pomoći da brzo izgubite kilograme, ali one mogu biti vrlo opasne po stanje organizma, pa i zdravlje jajnika. Naglo mršavljenje izaziva hormonski disbalans i dolazi do lošeg funkcionisanja telesnih sistema koji su odgovorni za ravnotežu hormona. Posledica toga može biti gubljenje pravilnog funkcionisanja jajnika.

Sedenje na hladnim površinama
Iskustva pokazuju da sedenje na hladnim površinama i neadekvatno oblačenje tokom hladnih dana može izazvati upalu jajnika, koja se često pretvara i u hronično zapaljenje.

Stres
Podložnost stresu ima negativan efekat po imuni sistem. Kada imunitet oslabi, postajemo manje imuni na štetne bakterije i gljivice, a to se može odnositi i na stanje u regiji jajnika.

Kontraceptivne pilule
Žene koje bez saveta stručnjaka uzimaju kontraceptivne pilule imaju veći rizik od disfunkcije jajnika, odnosno smanjenja plodnosti.

Alkohol
Često i nekontrolisano konzumiranje alkoholnih pića uništava žlezde jajnika i ometa nnjihovo funkcionisanje.

Aditivi
Prehrambeni proizvodi koji sadrže aditive, veštačke arome, pojačivače ukusa i boje - sva ova jedinjenja negativno utiču na zdravlje jajnika.

So
Višak soli u ishrani izaziva disfunkciju jajnika.

Nedostatak proteina u ishrani
Za funkcionisanje jajnika mono dijeta i gladovanje su vrlo štetni. Protokol ishrane mora biti uravnotežen. Hrana na bazi proteina ima svojstven građevinski materijal za hormone i jajne ćelije koja ove žlezde proizvode. Manjak proteina dovodi do poremećaja sinteze polnih hormona kod žena.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem