TILANDSIJA - MODERNA BILJKA SA MALIM ZAHTEVIMA

27.03.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 353 | Autor: | 0

Za gajenje ove biljke nisu vam potrebni ni zemlja ni saksija

Biljka tilandsija prirodno se nalazi u tropskim šumama. Pripada epifitima, tj. biljkama koje rastu na drugim biljkama (rastu na kori i granama drveća).

Biljka je dobila ime u čast švedskog fizičara i botaničara Eliasa Tilandera koji je živeo u XVII veku. Popularna je uglavnom zbog originalnih ružičastih cvetova. Postoji više od 500 vrsta, ali samo neke od njih se mogu saditi kod kuće.
Jedna od najpopularnijih je tillandsie modra - ima roze i ljubičaste cvetove. To je kratkotrajna vrsta, cveta oko treće godine gajenja, a potom odumire.

Tilandsij je biljka koja se preporučuje čak i početnicima. Može se uzgajati u posebnim staklenim posudama, konusima ili na kori drveta sa mahovinom.

Biljku treba postaviti na mesto sa mnogo svetlosti. Ipak ne voli direktnu sunčevu svetlost, jer lišće od toplote može da "izgori".
Sorte sa srebrastim listovima definitivno su otpornije na sunce.

Kada birate prozorsku dasku na koju želite da stavite tilandsiju najbolje je da izaberete prozor okrenut ka istoku i severu.
Tokom leta biljka voli toplotu – poželjno je da bude na 21 do 24 stepena C, a zimi joj prijaju niže temperature i hladnija mesta. temperatura ne bi trebalo da padne ispod 13 -14 stepeni C.
Dobro podnosi duvanski dim i zagađenje vazduha.
Ako se odlučimo za uzgoj u zemlji, poželjno je izabrati plodno i humusno tlo, a treset pomešan sa mahovinom podjednako je dobar. Na dnu saksije neophodno je postaviti drenažni sloj.
Biljka zahteva redovno zalivanje (svaka 2-3 dana). Najbolje je koristiti kišnicu ili meku, čistu vodu bez kamenca.
Takođe, biljka se može kupati vodom jednom nedeljno, tako što se potopi u vodu i ostavi u njoj nekoliko sati.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem