LICE (NE)SVESNO DOTAKNETE 16 PUTA TOKOM JEDNOG SATA. KAKO DA PRESTANETE?

26.03.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 491 | Autor: | 0

Lice (ne)svesno dotaknete 16 puta tokom jednog sata. Kako da prestanete?

Svi to radimo, nebrojeno puta dodirnemo svoje lice tokom dana, da počešamo nos, protrljamo oči, obrišemo usta... I to radimo bez razmišljanja.
Dodirivanje lica značajno povećava rizik od infekcije virusom gripa ili prehlade, a posebno novim koronavirusom. Vaša usta i oči područja su preko kojih virusi najlakše ulaze u organizam, i sve što je potrebno da biste se razboleli je da dodirnete lice rukama na kojima se već nalaze virusi, piše Heltlajn.

Novi koronavirus prenosi se s osobe na osobu, na isti način kao i druge respiratorne infekcije – preko kapljica koje nastaju kada neko kine (zakašlje se), a druga osoba ih udahne, ili dodirivanjem površina zaraženih virusom i kasnijim dodirivanjem lica.
Relativno je lako distancirati se od osoba koje su očigledno bolesne ili u krajnjem slučaju koristiti masku. Sa druge strane, izbegavanje virusa kada se nalazi na površini predmeta ili nameštaja gotovo je nemoguće.

U jednom istraživanju iz 2008. godine, 10 ispitanika je posmatrano dok sami borave u kancelariji tokom tri sata. Istraživači su otkrili da ispitanici dodiruju svoje lice u proseku 16 puta u satu.

U drugom istraživanju iz 2015. posmatrano je 26 studenata medicine na Univerzitetu u Australiji i otkriveno je da dodiruju svoje lice 23 puta na sat. Gotovo polovina dodira lica odnosila se na usta, nos ili oči, što su najlakši putevi za ulazak virusa i bakterija u telo.

Čak su i medicinski radnici, koji bi trebalo da budu bolje informisani i upućeni, dodirivali svoje lice u proseku 19 puta u dva sata, ne poštujući pravila o higijeni ruku.

Poštovanje mera predostrožnosti kao što su često pranje ruku (u trajanju od najmanje 20 sekundi) pomaže samo ako izbegnemo da dodirujemo lice, jer nikad ne možemo da znamo kada smo "pokupili" virus. Dovoljno je dodirnuti, na primer kvaku ili neku sličnu površinu i ponovo se naći u opasnosti.

Novi prsten, narukvica ili čak gumena traka zavezana oko zgloba mogu poslužiti kao podsetnik za povećanje svesti o rukama. Nužno je da to bude nešto drugačije, neuobičajeno, kako bismo obratili pažnju i razvili neautomatizovano ponašanje.

Zahari Sikora, klinički psiholog s klinike Nortvestern u Ilinoisu, savetuje kako da izbegnete dodirivanje lica:

"Budite svesni želje i potrebe da ruke držite podalje od lica, pomaže ako u vašem okruženju, na predmetima koje stalno gledate, zalepite nalepnice kao podsetnik. Neka vam ruke budu zauzete. Ako kod kuće gledate televiziju, pokušajte da zaposlite ruke. Držanje obične maramice može pomoći, jer će vas podsećati da i ruke držite dalje od lica".

Takođe preporuka je korišćenje mirisnog sredstva za čišćenje ili mirisnog sapuna za ruke kako bi vas i miris podsećao da ruke držite dalje od lica. Miris će vam uvek skretati pažnju na tačan položaj ruku. Ako ste na sastanku ili sedite u prostoriji sa drugim ljudima, ukrstite prste i šake stavite u krilo. Na kraju, ako ste svesni da nenamerno dodirujete lice, i nošenje rukavica može biti efikasan podsetnik.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem