ROBOTI "UBICE VIRUSA"

28.03.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 476 | Autor: | 0

U bolnicama širom sveta na prvoj borbenoj liniji protiv COVID-19

U vazduhu se nalazi mnogo mikroba koji izazivaju opasne infekcije. Ukoliko se emituje određena doza UV zračenja, postoji prilična sigurnost da je ljudski organizam zaštićen od opasnosti.
Mašine na točkovima obilaze bolničke sobe u bolnicama širom planete i ultraljubičastim zracima uništavaju mikrobe.
- Molimo vas napustite sobu, zatvorite vrata i započećemo dezinfekciju - progovara robot koji služi za održavanje perfektne higijene u bolnicama. Proteklih dana i nedelja potražnja za ovim proizvodom dostiže vrhunac, pa fabrika u danskom gradu Odenseu radi punom parom.

- Posao smo razvili prilično visokim tempom, a epidemija koronavirusa rapidno je povećala potražnju - objašnjava izvršni direktor kompanije Per Jul Nilsen.
Nilsen kaže da su kamioni prepuni robota isporučeni Kini, naročito u Vuhan. Prodaja u ostalim zemljama Azije i Evrope konstantno raste.
- Italija pokazuje veliko interesovanje, jer se zemlja nalazi u očajnoj situaciji zbog epidemije. Trudićemo se da pomognemo - navodi Nilsen.
Tim radnika kompanije može sklopiti jednog robota na dan. Zbog velike potražnje kompanija će morati da uveća proizvodne kapacitete.

UV zraci ubijaju mikrobe
Mehanizam za ubijanje mikroba sastoji se od osam sijalica koje emituju koncentrovane UV-C ultraljubičaste zrake. Uništavaju bakterije i viruse tako što deluju na njihovu DNK i RNK i sprečavaju razmnožavanje.
Mašina je opasna po zdravlje čoveka, pa bolesnici moraju van sobe da sačekaju da završi sa dezinfekcijom. Posao se završava za 10 do 20 minuta. Posle rada oseća se "miris spaljene kose".
- U vazduhu se nalazi mnogo mikroba koji izazivaju opasne infekcije. Ukoliko se emituje određena doza UV zračenja, postoji prilična sigurnost da je ljudski organizam zaštićen od opasnosti. Ovaj tip dezinfekcije se može primeniti i tokom epidemija, poput aktuelne COVID-19 - objašnjava danski profesor mikrobiologije Hans Jorn Kolmos.
Robot je prvi put predstavljen prošle godine posle šestomesečne saradnje kompanije Blue Ocean Robotics i Univerzitetske bolnice u Odenseu. Za njegovu izradu utrošeno je 67.000 dolara, a napravljen je da spreči smrtonosne zaraze.

Iako nisu obavljena posebna ispitivanja koja bi pomogla u borbi protiv korona virusa, Nilsen je uveren da bi robot pomogao.
- Korona virus je sličan virusima poput Mersa i Sarsa. UV-C svetlost ih ubija - navodi Nilsen.
Roboti za dezinfekciju nisu svemoćni, ali mogu biti od velike pomoći u borbi protiv virusa.

- Imamo mnogo pacijenata u raznim bolnicama zaraženih koronavirusom. Trebalo bi primeniti najstrože standarde kada je reč o higijeni, kako bi se kontrolisala infekcija - objašnjava profesorka molekularne biologije Univerziteta u Londonu Lena Ćirić.
Da bi robot bio potpuno efikasan u borbi protiv virusa, njegovi zraci moraju direktno da padaju na kontaminiranu površinu. Čestice prašine ih mogu blokirati, pa je dejstvo smanjeno. Zato je pre svega neophodno ručno čišćenje.
Američka kompanija Xenex pravi mašinu koja se zove LightStrike. Mašina ubija patogene intenzivnim UV-C zračenjem živine pare i može da izvrši dezinfekciju cele prostorije pacijenata za samo 20 minuta.
I ova kompanija je tokom proteklih meseci zabeležila porast narudžbina iz Italije, Japana, Južne Koreje i Tajlanda. Tokom 2014.godine jedna bolnica u Teksasu koristila je mašinu za dezinfekciju zbog slučaja ebole. Više od 500 zdravstvenih ustanova u SAD ima ovaj aparat i on se koristi u prostorijama gde se leče zaraženi korona virusom, piše BBC.

Kinezi prilagođavaju uređaje
Kina koristi robote u bolnicama za obavljanje nekoliko zadataka - dezinfekcija, isporuka lekova, uklanjanje otpada i provera temperature.
- Mislim da je ovo početak veće upotrebe robotike u bolnicama i drugim javnim mestima - kaže istraživački direktor IDC Kina Leon Šiao.
Epidemija COVID-19 je podstakla kineske kompanije iz oblasti robotike na inovacije. Kompanija YouiBot iz Šenžena pravi autonomne robote. Brzo su prilagodili postojeću tehnologiju kako bi stvorili uređaj za dezinfekciju.
- Pokušavamo da damo doprinos u borbi protiv koronavirusa kao i mnogi ljudi širom Kine. Tehničkih problema nemamo, zapravo je lako poput sklapanja Lego kockica - objašnjava Kejman Guan iz kompanije YouiBot.
Robot je primenu našao u fabrikama, firmama i bolnicama u Vuhanu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem