ISKORISTITE IZOLACIJU I OSLOBODITE SE BOLA U LEĐIMA

02.04.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 573 | Autor: | 0

Mekenzi vežbe istezanja za zdravu kičmu, smanjenje i prevenciju bola

Ne postoji jednostavan lek za bol u leđima. Kičma je sama po sebi toliko kompleksan deo ljudske anatomije, da je veoma retko moguće pronaći jedno rešenje za tako širok spektar uzroka koji mogu da izazovu bol u ovom delu tela.

Ako patite od bola u leđima, a naročito ako je izazvan problemima sa diskovima, probajte Mekenzi metod - skup jednostavnih vežbi koji donosi neverovatno olakšanje, a koji je osmislio priznati novozelandski fizioterapeut Robin Mekenzi.

Vežbe su osmišljene tako da ojačaju mišiće duž cele kičme, pojačaju izdržljivost i mobilnost mišića celih leša, kao i da ojačaju lumbalni deo i drže diskove na svom mestu, spečavajući dalje pogoršanje stanja.

Glavni cilj Mekenzi metoda jeste da nauči pacijente koji pate od bola u vratu i leđima da sami sebe izleče kroz vežbe i tako sebi poboljšaju život.
Mekenzi metod će vam omogućiti brzo uklanjanje bola, sposobnost da ponovo obavljate sve dnevne aktivnosti u kojima vas je bol sprečavao i snižavaju rizik od ponovne pojave bola na minimum.

Važno je da sa vežbama krenete polako, da ne preterujete i ne preopteretite kičmu.

1. Lagano istezanje
Lezite potrbuške, glava u stranu, ruke uz telo, dlanovi prema gore. Opuštajte se 4-5 minuta. Zatim izdignite gornji deo tela i ostanite u pozi Sfinge 4-5 minuta.

2. Istezanje stojeći
U stojećem položaju, skupite noge i spojite ruke iznad glave. Pomerajte ih zajedno ramenima levo i desno. Ne pomerajte struk. Zatim ukrstite ruke na leđima i dižite ih, istovremeno se savijajući u struku i spuštajući glavu napred ka kolenima.

3. Istezanje unazad
Stanite u blagom raskoraku, ruke postavite nakrsta sa prstima na dole. Savijajte se unazad koliko je moguće sa se vratite u početni položaj. Ponovite desetak puta.Kolena su ispružena.

4. Istezanje s držanjem kolena
Lezite na leđa i privucite savijena kolena grudima. Rukama ih privucite koliko je moguće, ne odvajajući zadnjicu od poda. Zadržite položaj 5-10 sekundi.Ponovite desetak puta.

5. Istezanje na stolici
Sedite na stolicu blago raširenih nogu, pa se nagnite napred ispuženih ruku i dodirnite pod ispod stolice. Zatim ruke stavite na skočne zglobove i odmorite u tom položaju nekoliko trenutaka, koliko možete.

6. Totalno istezanje
Stanite uspravno, sa rukama koje padaju pored tela. Zatim se lagano naginjite napred i spuštajte i ruke i leđa sve dok ne dodirnete stopala.
Pacijenti koji su praktikovali ove vežbe kažu da se i diskovi vraćaju na mesto!
Napomene: Sve vežbe su vežbe istezanja, odnosno zadržavanja položaja onoliko koliko možete. Ne smete da preterujete.Dok izvodite vežbe, gledajte da se opustite što više možete i da pravilno dišete.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem