ŠEST DOBRIH RAZLOGA ZA CELER

09.04.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 722 | Autor: | 0

Normalizuje krvni pritisak, odličan za mršavljenje i bolje varenje, usporava demenciju, bori se protiv kancera


Normalizuje krvni pritisak, odličan za mršavljenje i bolje varenje, usporava demenciju, bori se protiv kancera, samo su neke od dobrih strana celera. Bilo da volite varijantu sa većim korenom ili jačim stabljikama, šta bi trebalo da znate o celeru?
Kada kupujete celer, obratite pažnju na svežinu i snagu stabljika i korena. Stabljike i lišće treba da budu sjajni i bledo zeleni. Tamnozelene stabljike su grube, ali sadrže velike količine vitamina A. Izbegavajte žute stabljike sa šupljim jezgrom i tamnim žilama.

1. Sadrži minimum kalorija
Celer sadrži minimalno kalorija - jedna stabljika ove biljke sadrži samo dve kalorije i vrlo malo masti, što ga čini idealnim zalogajem. Stoga celer možete sigurno jesti svaki dan.

2. Umiruje glad i ublažava nadimanje
Visok sadržaj vode i vlakana u hrskavim stabljikama celera pomaže vam da se osećate sito. Uz to, odličan je prebiotik i sprečava nadimanje. Preporučujemo da jedete najmanje jednu stabljiku celera dnevno ako imate probavne probleme.

3. Normalizuje krvni pritisak
Celer je dobar izvor kalijuma koji pomaže u kontroli krvnog pritiska i sprečava negativne efekte konzumiranja velike količine soli. Sastav takođe sadrži određenu komponentu koja pomaže snižavanju krvnog pritiska širenjem krvnih sudova. Studije azijskih naučnika pokazale su da ekstrakt semenki celera pomaže u smanjenju sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska u roku od nekoliko nedelja.

4. Poboljšava varenje
Celer sadrži vlakna koja pomažu u održavanju zdravog probavnog trakta. Ishrana s visokim udelom vlakana sprečava srčane bolesti, dijabetes, opstipacije i hemoroide.

5. Pomaže u usporavanju demencije
Nedavna istraživanja pokazala su da biljni luteolin, kojim je celer bogat, pomaže u borbi protiv Alchajmerove bolesti i drugih degenerativnih bolesti. Luteolin smanjuje upalu koja dovodi do starenja mozga i deficita memorije. Istraživanja i dalje traju, međutim, naučnici su potpuno sigurni da zdrava uravnotežena hrana može smanjiti rizik od demencije.

6. Koristan u borbi protiv raka
Jedno od aktivnih jedinjenja celera je fitohemijski kumarin, koji je efikasan u prevenciji karcinoma a pospešuje rad belih krvnih zrnaca koja pomažu u borbi protiv ove bolesti. Takođe, sprečava oštećenja slobodnih radikala u oštećenim ćelijama. U kombinaciji sa luteolinom, ova dva jedinjenja su dovoljno efikasna da spreče karcinom debelog creva.

Kome se ne prepručuje
U minimalnim količinama, celer nije opasan, ali je važno ograničiti njegovu upotrebu. Semenke celera sadrže sastojke koju uzrokuju kontrakcije materice i mogu ugroziti plod. Supstanca apiola, koja se nalazi u stabljikama i listovima celera, takođe izaziva kontrakcije materice i može izazvati krvarenje, pa se ne preporučuje tokom menstruacije. Osobe sa gastrointestinalnim bolestima ne bi trebalo da jedu sirovi celer!

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem