KAKO DA ISKORISTITE LJUSKE OD JAJA

20.04.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 580 | Autor: | 0

Pravi baštovani svako proleće stavljaju ovo organsko đubrivo u zemlju

Jaja su puna proteina, vitamina i minerala i jedna su od najhranljivijih namirnica na planeti. Širom sveta prosečna osoba godišnje troši oko 150 do 200 jaja.
Ljuska jajeta se sastoji od 96% kristala kalcijum karbonata i savršeno su đubrivo za baštu. Kako da nakon Uskrsa iskoristite ljuske od jaja?

1. Prirodno đubrivo
Ljuske od jaja su savršen način da kompostu dodate kalcijum. Izuzetno se brzo razgrađuju, zato ne brinite o tome da li treba da ih sameljete ili zgnječite. Dovoljno je da ih bacite oko ruža ili drugih sadnica kojima je kalcijum neophodan.
Ako sadite papriku ili paradajz, obavezno im dodajte ljuske od jaja i videćete kako ove biljke bujaju na vaše oči.

2. Ljuske od jaja oteraće puževe iz vaše bašte
Ako imate problem sa puževima u povrtnjaku, grubo zgnječite ljuske od jaja i poređajte ih oko biljke. Oštre ivice ljusk sprečiće puževe da se domognu salate ili mladih, tek zasađenih biljaka.

3. Posude za sadnju semena
Pošto se ljuske od jaja veoma brzo razgrađuju, idealne su za sadnju semena u njima. Kada biljka iznikne jednostavno je zajedno sa ljuskom prebacite u baštu, na mesto gde će ostati.
Ne zaboravite da prvo dobro operete ljusku pod mlazom tople vode, a zatim da napravite rupu u njoj pre nego tu posejete seme.

4. Estetika
Ako imate veliku porodicu i koristite velike količine jaja, ne bacajte ljuske. Lepo iz sterilišite u rerni pa ih odložite u ostavu dok skupite veliku količinu ljuske. Smrvite je pa je zatim lepo rasporedite u žardinjere oko cveća ili po lejama.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem