IMATE OŽILJAK NA RUCI? EVO ZAŠTO!

25.05.2020 | AKTUELNO | Pregleda: 633 | Autor: | 0

BCG vakcina primenjuje se u najranijoj dobi novorođenčeta, jer efikasno smanjuje rizik od najtežih oblika tuberkuloze

BSG vakcina je krajnje bezbedna vakcina, a primenjuje se u najranijoj dobi novorođenčeta, jer efikasno smanjuje rizik od pojave najtežih oblika tuberkuloze.
Ožiljak nakon BCG vakcinacije formira se nakon jednog do dva meseca od vakcinacije, a često postoje šale i na račun ljudi sa Balkana - kako ih prepoznati? Pa, po ožiljku od BCG vakcine.

Prva vakcina koju novorođenče dobija u prvih 24-48 sati života je vakcina protiv tuberkuloze – BCG i aplicira se intrakutano na gornjoj trećini leve nadlaktice. Vakcina sadrži oslabljenu živu bakteriju Bacillus Calmette-Guerin (Mycobacterium bovis BCG).

Na mestu vakcinacije se za oko 2-3 sedmice formira crvenkasta bezbolna papula, koja kod neke dece (10 odsto) prođe kroz period gnojenja i u narednih 1-2 meseca formira ožiljak.

Kod većine dece nastanak malog ožiljka na mestu vakcinacije prođe gotovo neopaženo. Postojanje ožiljka se kontroliše 4-6 meseci nakon vakcinacije. Formiranje ožiljka izostaje kod manje od 10 odsto dece.
Prema mišljenju nekih lekara, deca koja nemaju ožiljak treba da se ponovo vakcinišu do navršene prve godine života.
Međutim, kod dece starije od 12 meseci koje nemaju ožiljak vakcinacija se ne preporučuje jer nema valjanih dokaza da se time postiže odgovarajući učinak, odnosno koristi u smislu zaštite.
Takođe, kada se govori o vakcinisanoj deci mlađoj od 12 meseci, dokazi o koristi ponovnog vakcinisanja su još uvek ograničeni.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem